Gescheiden ouders en co-ouderschap

Als je gescheiden bent en kinderen hebt, zijn er veel mogelijkheden qua omgangsregeling,
bijvoorbeeld co-ouderschap.

Vergeet nooit in het belang van het kind te denken.

 

Ik heb een zoon van 9 en ben ruim 8 jaar geleden gescheiden van de vader van mijn zoon. Het was een heel moeilijk tijd. Ik kom uit het westen en ben verhuisd voor de liefde naar het diepe zuiden. 

In eerste instantie wilde ik na de scheiding terug naar het westen met mijn zoon. Ik kon alleen maar kijken naar wat ik niet had.

Ik heb heel veel verdriet gehad en wilde alleen maar terug naar mijn geboorteplaats, waar het allemaal heel fijn was. Maar daar was het niet meer hetzelfde als 10 jaar geleden.

Verhuizen of blijven

Uiteindelijk wilde ik toch weg. Eerst heb ik het voorgelegd aan de vader van mijn zoon. Die heeft mijn ogen geopend. Hij zei: 'Als jij teruggaat naar het westen betekent het niet dat je ons kind als vanzelfsprekend kan meenemen'.

Hij wilde ook graag zijn zoon zien opgroeien en bij hem zijn. Maar als je hier echt ongelukkig bent en je wilt terug, dan ga ik ook verhuizen naar het westen. Dan kan ik bij mijn kind zijn.

Verdeling

Dat heeft mij zo geraakt en het kwartje was gevallen. Ik blijf hier, ons kind is hier geboren. Hij zit in het zuiden bij de opvang en hij heeft een hele goede lieve vader. Wie ben ik om zomaar te vertrekken. We hadden al co-ouderschap en nu nog steeds.

Van vrijdag tot vrijdag is mijn zoon bij mij en de andere week bij zijn vader. Dat gaat 8 jaar lang nog steeds heel goed. Ik vraag vaak aan mijn zoon hoe hij dit vindt.

Hij vindt het fijn. Soms heeft hij het moeilijk want dan mist hij zijn kleine zusje (mijn ex heeft inmiddels een nieuwe vrouw in zijn leven), die bijna 2 jaar is. Dat is zo schattig, die 2 zijn zo gek op elkaar. Heerlijk om te zien.

Situatie

Mijn zoon heeft natuurlijk 2 huizen en er zijn 2 verschillende gezinssiuaties. Wij zijn met z'n 2-tjes en bij zijn vader is het: vader, moeder (stiefmoeder noemt hij de vrouw van zijn vader) en een zusje, dus een echt gezin.

De vrouw van mijn ex is een heel lieve vrouw. Zij heeft helemaal gekozen voor ons kind en mijn zoon is heel erg gek op haar.

Zoals ik al zei, kon ik in het verleden alleen maar kijken wat ik NIET had. Inmiddels heb ik in de 8 jaar dat ik in het zuiden woon een leuke baan, lieve vrienden, een leuk huis en zoveel meer.

En natuurlijk heb ik een heerlijk kind en mijn kind heeft een vader die in de buurt woont.

Consequenties

Ik kom zelf ook uit een gezin van gescheiden ouders, die alleen maar ruzie maakten, zelfs nadat ze uit elkaar waren. Ik dacht nee, wat ik heb meegemaakt wil ik dit kind niet aandoen. Het is al erg genoeg dat zijn ouders niet bij elkaar zijn. 

Als ik besluit te vertrekken met mijn zoon, dan heeft dat grote gevolgen voor mijn ex en mijn zoon. Ik ben nu heel blij dat ik ben gebleven en heb de situatie van de andere kant bekeken. Het gaat niet alleen om mij,
het gaat om mijn zoon. Die moet het goed hebben.

En let op als ik niet goed in mijn vel zit, dat heeft hij dit gelijk door. Kinderen zijn zo gevoelig en krijgen meer mee dan wij allemaal bij elkaar bedenken.

Privacy

Mijn zoon komt na een week bij zijn vader te zijn geweest met allerlei verhalen, vaak verhalen die ik echt niet hoef te weten. Maar dat geeft helemaal niet, dat doet hij ook van mij naar zijn vader toe. Ik geef hem het gevoel dat hij alles mag zeggen, geen taboe voor mij.

Ik creëer geen situatie dat ik zijn vader negatief afschilder of andersom. Ik geef hem juist door dat hij een super lieve vader heeft en dat is ook echt zo.

Wij ouders hebben ondanks dat we uit elkaar zijn respect voor elkaar. Wij doen alles voor ons kind!

Geschreven door Claudia Weening

Gerelateerde artikelen

42 en oma!

Door:

21 jaar oud was ik toen mijn dochter geboren werd. Oprecht het mooiste wat ik mocht ervaren. Ja, ik was jong en compleet naïef. Als ik toen wist wat ik nu weet had ik heel veel dingen anders gedaan.

Lees verder

FemNa40