Kind krijgen zonder partner

Dat kan bijna één op drie single vrouwen zich wel voorstellen

Driekwart van de single vrouwen, ook rond de 40 jaar, wil kinderen, maar zonder juiste partner is dit voor meesten onbespreekbaar.

 


Normaal gesproken worden kinderen geboren bij twee ouders die een goede relatie met elkaar hebben.
Toch kan de kinderwens voor een alleenstaande vrouwen zo groot zijn, dat ze ook zonder die grote liefde een kind zouden willen opvoeden.

Uit Europees onderzoek blijkt dat dit bij bijna één op de drie vrouwen het geval is. Zij willen liever op een andere manier, dus zonder vaste relatie, zwanger raken dan helemaal geen kinderen krijgen.

Naar de 'donorbank' gaan, gebeurt steeds vaker

Nicole Vening, relatiecoach: 'Mijn ervaring is dat single vrouwen met een kinderwens soms compleet in de stress schieten als ze richting de veertig gaan. Ik heb de afgelopen jaren regelmatig een intake gehad met een vrouw die voor de dag erop een intake had met de donorbank.

Ik begrijp het goed. Het is tegenwoordig meer dan goed mogelijk om een kinderwens van een partnerwens te scheiden. En heel eerlijk gezegd: Je wilt jezelf noch een mogelijke toekomstige partner toch niet de druk opleggen van het samen krijgen van kinderen'?

Mannen willen alleen kind met partner

Mannen denken toch iets anders over het vervullen van een kinderwens zonder vaste partner. Slechts een aantal van alleenstaande mannen zou ook een kind groot willen brengen zonder partner, ondanks dat ook bij de meerderheid van hen de kinderwens groot is.

Driekwart van de jongere singles vindt: ‘kind zonder vaste partner is ondenkbaar’

Bij de keuze van een levenspartner spelen niet alleen good looks, een leuke baan en een gezellig sociaal leven mee. Ook of de potentiële partner een kinderwens heeft, wordt gewogen in het selectieproces.

Want bij bijna driekwart van de kinderloze singles staat het al vast: zij willen graag kinderen. Veertig procent van deze jonge singles geeft aan het te betreuren dat ze niet al moeder of vader zijn.

Nicole Vening ziet dat laatste vaker bij vrouwen: 'Vrouwen hebben nu eenmaal die biologische klok,
waardoor uitstel vaak overgaat in afstel. Simpelweg omdat het niet meer kan. Ik zie dat als één van de redenen voor het grotere gemis en ontevreden gevoel bij vrouwen rond de 40 jaar'.

Mannen tevredener zonder kinderen

Wat verder opvalt, is dat mannen over het algemeen iets tevredener zijn met hun kinderloze situatie. Zo is 30 procent van de mannen tevreden met het feit dat hij - ondanks de vurige kinderwens - nu nog geen kinderen heeft. Vrouwen hebben het hier beduidend lastiger mee: slechts 23 procent is tevreden met het leven zonder kids.

Nicole Vening: 'Mijn ervaring is dat relaties in de breedste zin van het woord (met ouders, vrienden, vriendinnen en ook kinderen) voor vrouwen belangrijker zijn dan voor mannen. Vanuit deze optiek is het niet in vervulling zien gaan van een kinderwens, naast het ontbreken van een partner vaak extra pijnlijk.

Ik krijg regelmatig vrouwen die aangeven dat ze zich misschien wel verdrietiger voelen over het gebrek aan kinderen dan over het gebrek aan een partner. Ze voelen zich als vrouw falen door het uitblijven van het moederschap'.

Hoe denk jij erover?

Bron

Gerelateerde artikelen

42 en oma!

Door:

21 jaar oud was ik toen mijn dochter geboren werd. Oprecht het mooiste wat ik mocht ervaren. Ja, ik was jong en compleet naïef. Als ik toen wist wat ik nu weet had ik heel veel dingen anders gedaan.

Lees verder

FemNa40