Mijn moederdag

Zelf zou ik het erg leuk vinden… het verzorgd worden, het horen zeggen van 'blijf maar zitten mam', wat wil je drinken, wat wil je gaan doen.

Gewoon is een boek lezen of gewoon… NIETS doen. Want wanneer gebeurt dat nou, je voelt je al schuldig als je even op de bank zit. Dan wordt er al snel geroepen (onder het mom van een grapje):
'heb je niets te doen'? Kun je even dit of even dat…
je doet nu toch niets.

 

Hmmm. Toch zou ik met niemand willen ruilen, het is zoals het is.

Eerder voor kleine kinderen

Moederdag is meer voor je eigen moeder of je schoonmoeder. Het is niet anders, voor de kleintjes is het wel prachtig. Voor het eerst heb je met papa een geheim en het is zo spannend omdat je steeds moet opletten dat je je mond niet voorbijpraat. En 's morgens op bed springen met je zelfgemaakte cadeautje en maar hopen dat mama dit het mooiste cadeau ever vindt en dat vind je natuurlijk ook.

Waar komt deze viering nou eigenlijk vandaan?

Uit het klassieke Griekenland. De formele moedercultus met ceremonies voor Cybele of Rhea, de Grote Moeder der Goden. De katholieke kerk kent een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus. In 1644 was er in Engeland voor het eerst sprake van een moederdag zonder kerkelijke achtergrond.

In 1908 organiseerde Anna Jarvis (1864-1948) uit Grafton, West Virginia de eerste moederdag, vooral om haar moeder Ann Reeves Jarvis te herdenken die in de Amerikaanse Burgeroorlog de zogenaamde Mother's Day Work Clubs had georganiseerd om voor voedsel en medicijnen voor hulpbehoevende moeders te zorgen.

Het idee sloeg aan en Jarvis zette door om meer mensen over te halen. In 1914 besloot president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan Mother's Day zou zijn, een nationale feestdag. In Nederland begon de traditie rond 1925.

De Amerikaanse moederdag was nog niet bekend, toen de Antwerpse liberaaldenkende kunstenaar  Frans van Kuyck (1852-1915) in 1913 een moederdag lanceerde op 15 augustus, de feestdag van Maria, sinds 1124 de patrones van de stad. Het was de dag van de grote Mariaprocessie.

Volgens de Antwerpse schepen was de sociale orde in het begin van de eeuw grondig verstoord door de ingrijpende modernisering. Zijn remedie: het herstellen en cultiveren van de waardigheid van de familie. Hiervoor moest volgens Van Kuyck alles ingezet worden op het in beeld brengen van de rol van de moeder in het gezin en de maatschappij. Een speciale dag leek hem een ideale techniek.

Van Kuyck mobiliseerde de plaatselijke pers en de scholen, publiceerde een scenario en zette een propagandacomité aan het werk. De kinderen en vader moesten moeder verrassen met versieringen, gelegenheidsversjes, bloemen, speciale broodjes en zelfs juwelen.

Bron: Wikipedia

FemNa40