Ontbijten belangrijk voor kinderen!

Als volwassenen weten we dat het belangrijk is om in de ochtend te ontbijten. Onderzoekers van de University of Pennsylvania School of Nursing onderzochten de gegevens van ruim 1250 6-jarige leerlingen in China.

 


Daaruit is gebleken dat kinderen die bijna iedere dag ontbijten slimmer lijken. Ze scoren verbaal duidelijk beter en haalden ook meer punten bij een IQ-test. Kinderen die bijna nooit ontbeten scoorden 5,6 punten lager op een verbale test dan de kinderen die iedere ochtend keurig aten. Op een vaardigheidstest was de score van de niet-ontbijters 2,5 punt lager. De totale IQ-score verschilden gemiddeld 4,6 punten.

Ontbijten

Kinderen in de leeftijdscategorie rond 6 jaar ontwikkelen zich snel. We weten als volwassenen hoe belangrijk het is om te ontbijten. In de nacht als slapen eten we niets. Het lichaam staat dan in een soort rust stand (vasten). Het ontbijt fungeert als brandstof voor onder andere de hersenen. Nog belangrijker is om samen te ontbijten, omdat dit ook een sociale component heeft. Discussies tijdens de maaltijd bevorderen de cognitieve ontwikkeling, waardoor kinderen hun woordenschat vergroten, verhalen leren te begrijpen en hun kennis vergroten.

Leefstijl

Vanaf kleins af aan worden al veel eetgewoonten en leefstijlpatronen ontwikkeld. Het in de basis aanleren van goede gewoonten hebben vaak ook een lange termijn effect. Hieronder wordt ook ontbijten verstaan. Geef het goede voorbeeld aan je kinderen, eet indien mogelijk iedere maaltijd samen met hen.

Tot slot is uit onderzoek gebleken dat als je niet iedere dag ontbijt dit juist in verband wordt gebracht met ongezonde gewoonten als roken, alcohol gebruik en weinig beweging.

Bron: Gezondheidsnet
 

FemNa40