Vakantie in Nederland met een peuter

Acht redenen waarom je met een peuter vakantie viert in Nederland. Twee woorden. Zomer.
En vakantie. O ja, met een tweejarige peuter.
Waar kies je dan voor? 

Waar wij vroeger fervente buitenland vakantie-gangers waren, is dat met de komst van onze kleine Mila wel stevig veranderd. Indonesië? Even niet nu. Turkije? Even wachten nog. Nederland is het nu.
Ok, ok, de Waddeneilanden. Toch een ieniemienie stukje buitenland.

 

1. Ameland is het geworden

Want, de rit naar de boot is al een stukje voorpret op zich. Relatief lang rijden in eigen land. Er zit wat druk achter, je moet (of wil) de boot halen. Een onderneming op zich die herinneringen oproept aan autoritten naar Frankrijk of Italië met zijn tweetjes. Lekker naar het buitenland in eigen land. Ofzo.

2. Dan de boottocht zelf

Heerlijk. Oprecht heel erg leuk. De bal gehakt die je anders nooit neemt, maar nu wel in het restaurantje aan boord. De meeuwen en de frisse lucht aan dek. Het vakantiegevoel wat je deelt met honderden anderen met wie je de overtocht maakt. Eensgezind alle bagage in tassen en rugzakken gepropt. Koffers en beautycases?
Nou nee.

3. Goede stelling, gelezen in 'Ouders van nu'

"Het is makkelijker de vakantie aan je kind aan te passen, dan je kind aan de vakantie aan te passen".

Aldus hebben wij dit jaar - net als vorig jaar overigens - gekozen voor een ontzettend fijn, kleinschalig vakantieparkje in Nes op Ameland. Het heet heel toepasselijk HappyNes. Geen massaal vakantiepark. Nee, een aantal ontzettend leuke, niet standaard, bijzondere vakantiewoningen. Gesitueerd om een grote speeltuin.
Veel gras, veel fietsjes, skelters, speelgoed, grote zandbak, glijbaan, een trampoline. Een eendenvijver,
een kippenren en nog veel meer. Need I say more?

4. Dorpje en strand op fiets- en zelfs wandelafstand

Gewoon lekker 'oldskool' schepje, harkje, emmertje mee. Kind in het fietsstoeltje en lekker simpel op het zand zitten. Geen veelvoud aan superdeluxe strandtenten. Er is er maar een. Prima. Fijn zelfs. Geen gedoe. Een fijne vakantie in al zijn eenvoud. Burgerlijk? Misschien. Maar ons kind heeft het naar zijn zin. En wij dus ook.

5. Meer aandacht voor elkaar

Geen gedoe met hotelkamers en drukke restaurants van (all inclusive) hotels. Een fijn huisje. Grotendeels zelf koken. Ik kan het niet zo goed uitleggen. Het voelt alsof we juist nu meer aandacht voor elkaar hebben,
dan wanneer we in een anoniem hotel aan het 'zinlozen' waren.

6. Familie!

Oma en opa zijn ook meegegaan. Heel gezellig. Voor ons (want met zijn allen is het nóg leuker en gezelliger) en voor Mila (wat een feest is het voor haar dat oma en opa mee zijn). Het koken deel je. Wij zijn een avondje met zijn tweetjes weggeweest. We zijn een keer met zijn vijven een hapje gaan eten. Het voelt weer als vroeger.
Het warme en gezellige familiegevoel.

7. Lekker in de buitenlucht

Weer of geen weer. Want je kind wil naar buiten. Of het nu regent of niet. Ze sleept ons erin mee. Ik heb in geen tijden zoveel (buiten) gespeeld. Ik vind zelfs in mijn eigen kleding nog allerlei zandkorrels (ja, zelfs na het wassen).

8. Het is zoals het is

Geen bereik of slechte wifi? Heerlijk, dan lekker even met een boek of tijdschrift op schoot.

Met je baby, dreumes, peuter of kleuter op vakantie. Waar kies jij voor? En waarom?

Tot de volgende keer!

Rory Blokzijl 40envoorheteerstmoeder.nl

Gerelateerde artikelen

42 en oma!

Door:

21 jaar oud was ik toen mijn dochter geboren werd. Oprecht het mooiste wat ik mocht ervaren. Ja, ik was jong en compleet naïef. Als ik toen wist wat ik nu weet had ik heel veel dingen anders gedaan.

Lees verder

FemNa40