Stressvrije vakantie? 3 Tips!

Hoe je los komt van je werk.

Maanden geleden heb je de vakantie geboekt.

Je hebt enorm veel zin om weg te gaan, tot rust te komen en in een andere omgeving te zijn.

 

Het zijn de laatste weken voor de vakantie; deadlines komen in zicht, klantvragen stapelen zich op, problemen lijken juist nu op te doemen dus trek je een enorme eindsprint om alles voor de vakantie af te ronden.

Avonden en weekenden offer je hiervoor op. De eindsprint lijkt inmiddels wel een marathon. En dan nog alles thuis regelen. Tegen de tijd dat je op vakantie gaat, heeft de stress zich flink opgebouwd en is het werk toch niet af.

Dan maar je laptop mee om de laatste dingen nog even goed af te ronden. En zodoende blijf je ‘connected’ met je werk en je team.

Eindelijk ben je op de vakantiebestemming… krijg je enorme hoofdpijn, ben je een week ziek of kun je de eerste dagen alleen maar stuiterend rondlopen, afgewisseld met het checken van e-mails. Dit tot grote ergernis van je kinderen en/of lief. Herkenbaar?

Ontspannen?

Kunnen we eigenlijk wel ontspannen op vakantie gaan? Met de komst van smartphones en tablets zijn we 24/7 bereikbaar en online. Disconnecting? No way! Terwijl wetenschappelijke onderzoeken duidelijk zijn; vakantie is cruciaal voor rust, herstel en om zaken vanuit een ander perspectief te kunnen zien.

Toch geloven veel mensen dat blijven werken tijdens vakantie goed is voor hun overall performance.
Het probleem is eigenlijk dat we vakantie onvoldoende als werk behandelen.

Wanneer je een belangrijke taak krijgt op je werk, maak je een plan, definieer je heldere rollen en verantwoordelijkheden, reserveer je tijd in de agenda en overleg je met alle betrokkenen.  Met de vakantie in zicht richten veel mensen zich alleen op de to-do lijst; alles moét af voor de vakantie.

Een persoonlijke voorbereiding op de vakantie is geen onderdeel van deze to-do lijst. Ook niet hoe je straks ontspannen de vakantie kunt ingaan of hoe je je team goed laat functioneren als je weg bent.

Door de oplopende stress om het werk af te krijgen, kun je minder goed onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken. Met als gevolg dat je doorbikkelt waardoor je doodmoe op vakantie gaat. En zo manage je eigenlijk de Return-On-Investment (ROI) van je vakantie slecht.

Hoe kun je je voorbereiden op je vakantie? En toch je werkzaamheden voldoende afwikkelen? Is een digitale detox tijdens je vakantie echt nodig? Als je toch aangesloten wilt blijven, wat kun je dan het beste doen?
Wat werkt voor jouw specifieke situatie?

Drie tips voor een relaxte vakantie
 

 • Bekijk eens rustig welke afspraken je ook na de vakantie kunt doen in plaats van alles voor je vakantie gestresst te willen afhandelen.
   
 • Neem 2 dagen vrij voordat je weggaat met vakantie om je voor te bereiden, uit te rusten en je koffer te pakken. Zo raakt niemand van je gezin overspannen en jijzelf ook niet.
  Liever minder tijd op je vakantie adres en dan optimaal genieten. Werk dus niet door tot de laatste dag om vervolgens doodmoe in een auto of vliegtuig te stappen. Dat is garantie voor hoofdpijn of ruzie met je lief.
   
 • Overweeg een digitale detox; geen computers mee en continue smartphones aan. Maak afspraken met je lief, gezin of reisgenoten hoeveel tijd je digitaal wilt besteden tijdens je vakantie. Beleef je je vakantie op het moment zelf of via het plaatsen van foto’s op Facebook.
   

Aan jou de keuze… Enjoy!

Geschreven door: Naomi Stubbé

FemNa40