Lente feest Songkran in Thailand

In april wordt het Thaise Nieuwjaar gevierd, één van de grootste festivals ter wereld. Songkran is dan ook het belangrijkste feest van de Thaise kalender en duurt in sommige steden, zoals Chiang Mai, zelfs een hele week. Songkran is het Thaise Nieuwjaar en wordt op 13 april in Thailand en Laos gevierd (in Laos heet het "Pi Mai" wat letterlijk "Nieuwjaar" betekent). Het Thaise woord "Songkran" komt uit het Sanskriet en betekent: "verplaatsen" of "van plaats veranderen". In dit geval verandert de zon haar positie.

 

De moderne Songkran wordt ook wel "het feest van het water" genoemd omdat gedurende de drie dagen iedereen elkaar nat mag gooien met water. Langs de weg staan hele families met emmers water, tuinslangen en waterpistolen klaar om voorbijgangers nat te gooien..

Tijdens het feest worden er traditionele optochten gehouden met grote beelden van Buddha die door de straten worden gereden en ritueel gewassen worden.

In de ochtend wassen de monniken de boeddhabeelden (om genoeg regen voor de rijstvelden af te smeken) en vaak worden kleine dieren uit hun kooi vrijgelaten. Ook worden tijdens deze dagen de grootouders, oudere familieleden en leraren geëerd door de jongere generatie. Met de handpalmen tegen elkaar gieten de jongeren geparfumeerd water over de handen van de ouderen. In ruil hiervoor krijgen ze wensen voor goede gezondheid, een lang leven en welvaart .

Bron : Wikipedia

FemNa40