Angst maakt vrouwen sneller oud

Wie bang is om oud te worden, kan hier juist wel eens sneller door verouderen. Onderzoekers van het Brigham and Women’s Hospital hebben ontdekt dat angst het verouderingsproces stimuleert.

Dit heeft alles te maken met telomeren, stukjes DNA aan het uiteinde van chromosomen.
Deze telomeren slijten naarmate je ouder wordt en worden dus steeds korter.

Onder invloed van angst slijten de telomeren nog sneller af, met als gevolg een snellere veroudering. En vooral vrouwen lijken hier last van te hebben.

 

Onderzoek

Voor het onderzoek werden bloedproeven genomen van ruim 5200 vrouwen tussen de 42 en 69 jaar oud.
De vrouwen werd gevraagd naar hun angsten en biologen bekeken hoe lang hun telomeren waren.
Hieruit kwam naar voren dat vrouwen met veel angsten over het algemeen kortere telomeren hadden.
Zij waren dus lichamelijk ouder dan vrouwen die minder last hadden van angsten.

Gezondheidsproblemen

Het leven in angst kan ook gepaard gaan met verschillende gezondheidsproblemen. Des te korter de telomeren worden, des te groter de kans op kankers, hartziekten, dementie en zelfs doodgaan. Ook hierop heeft angst dus een belangrijke invloed.

Wel is het belangrijk om op te merken dat in dit type onderzoek geen oorzaakgevolg vastgesteld is. Het is dus nog niet met 100% zekerheid te zeggen of angst ervoor zorgt dat de telomeren korter worden of dat kortere telomeren leiden tot meer angsten.

Tips om je angsten te overwinnen

Niet meer in angst leven is voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn echter manieren om toch over je angsten heen te stappen. Een aantal tips:

  • Positief denken: je kunt je gedachten sturen. Aangezien je bewust maar aan één ding tegelijk kunt denken,
    is het zaak je hoofd zoveel mogelijk te vullen met positieve gedachten.
  • Denk je weer aan iets naars? Stuur je gedachten dan direct weer terug naar iets leuks. Na verloop van tijd wordt dit een gewoonte.
  • Analyseer je angsten: zijn ze realistisch? En kunnen ze je schade toebrengen? En zo ja, wat is dan de oplossing? Zo hoef je eigenlijk niet bang te zijn voor muizen; die doen je niets. Slangen kunnen daarentegen wél gevaarlijk zijn, maar als je weet wat je moet doen als je gebeten wordt, kun je ook die angst inperken.
  • Gewoon doen: Meestal valt het dan best mee. Probeer het vervolgens ook een tweede en een derde keer en voor je het weet, verdwijnt je angst.
  • Vraag hulp: een specialist kan je afhelpen van een fobie, maar je kunt ook vragen of een vriend of vriendin je wil helpen je angsten onder ogen te komen. Bijvoorbeeld door samen vogelspinnen te aaien of die hoge berg te beklimmen.

Door Adine Versluis www.hetkanwel.nl

Bron: Medical News Today

FemNa40