Hoe geëmancipeerd ben jij?

Emancipatie gaat niet alleen om ‘gelijkheid’, maar ook over ‘vrije keuze’. Culturele achtergrond en levensomstandigheden bepalen de keuzes en doelen die vrouwen stellen.

Cultuur kan daarin een beperking zijn, maar ook een hulpmiddel: het helpt veel vrouwen eigen keuzes te maken.

 

Hoe geëmancipeerd ben jij?

De laatste jaren vindt de vrouw het onbelangrijk dat haar man een baan met status heeft. Merendeel laat het koud hoeveel hij verdient en welke opleiding hij heeft gehad. 

Ook op seksueel gebied toont met name de Nederlandse vrouw lef. Ze houdt zich echter wel vast aan traditionele rolpatronen. Zo valt ze nog steeds voor de gentleman, laat ze zich ook nog graag veroveren en wil ze wel een man die de vuilnis buitenzet.

Gelijkwaardig

Vrouwen zoeken in een man vooral een gelijkwaardige partner. Hij moet met name lief, grappig, stoer en slim zijn. De man moet ook zeker voor de helft van de tijd actief zijn in het huishouden en zorgdragen voor de kinderenen. 

Op materieel gebied zijn vrouwen opvallend geëmancipeerd. Ze willen geen ‘golddigger’ meer zijn en teren op het inkomen van de man is echt passé.

Status lijkt niet meer belangrijk. Vrouwen gaan nu voor gelijkwaardigheid en willen niet meer weggezet worden als de minderwaardige partij.

Traditionele rolverdeling

Op immaterieel gebied kiezen vrouwen juist voor een traditionele rolverdeling. Klussen in en rond het huis is typisch een mannentaak vinden ze. Ook het plakken van een fietsband, de vuilnis buitenzetten en het gras maaien laten ze graag aan hun partner over.

Vrouwen zijn qua inkomen niet meer van de man afhankelijk, maar dat maakt wel dat ze steeds kritischer worden. Ze hebben ook vaker dan mannen een gezond sociaal netwerk, ze krijgen veel emotionele steun van vriendinnen.

Daar hebben ze dus geen man meer voor nodig, maar omdat vrouwen bij vriendinnen vooral hun zelfstandige en geëmancipeerde zelf zijn, vinden ze het juist fijn om door een man verzorgd te worden, het meisje te zijn, door hem veroverd te worden.

Waar ze in materieel opzicht heel onafhankelijk zijn, houden vrouwen tegelijkertijd in ere dat een man zijn best moet doen. 
Ze blijven het lekker vinden om in de watten gelegd te worden.

De vraag die je jezelf kunt stellen is: hoe geëmancipeerd ben je nu eigenlijk of ben je dit alleen wanneer het jou uitkomt?

Gerelateerde artikelen

FemNa40