De fases van het huwelijk

Bijna zes op de tien bruiden zou na enkele jaren huwelijk niet opnieuw met dezelfde man in het huwelijksbootje stappen.

Auteur Susan Shapiro Barash legt de negen moeilijkste fases in een relatie uit en hoe deze te overwinnen.

 

 

Voor haar boek 'The Nine Phases of Marriage: How to make it, break it, keep it' ondervroeg Barash meer dan 200 vrouwen tussen 21 en 85 jaar. Zo ontdekte ze dat de meeste dames die trouwen en kinderen krijgen negen verschillende fases doorgaan.

Door vrouwen te helpen ontdekken in welke fase zij zich bevinden, beweert de expert huwelijken sterker te kunnen maken en zo een definitieve breuk te voorkomen.

De hoopvolle bruid

In de eerste fase ervaar je de drie belangrijkste ingrediënten van een gelukkig huwelijk nog: passie, intimiteit en toewijding. Je pakt samen obstakels aan, nu geloof je nog dat je partner je rots in de branding is en dat de romantiek eeuwig zal blijven duren.

Vrouwen willen in deze fase de passie levendig houden. Hoewel hartstocht en intimiteit belangrijk zijn, is het ook belangrijk nu een vriendschapsrelatie te ontwikkelen.

De perfecte vrouw

Na twee of drie jaar is de zeepbel van het huwelijk doorprikt, vrouwen krijgen het gevoel het huishouden alleen te runnen en de verantwoordelijkheid voor de inkopen te dragen.

De problemen beginnen in deze fase omdat veel mannen het gevoel hebben dat ze genoeg toewijding hebben getoond door te trouwen. Werkende vrouwen voelen zich nu vaak ondergewaardeerd en overweldigd.

Wanneer slechte gewoonten, als het rondslingeren van vuile sokken, komen bovendrijven, kan dit voor velen een shock zijn. Maar onthoud dat het huwelijk niet ideaal is. Denk na over wat je kunt tolereren en waar je zeker niet mee kunt leven.

Kinderen

Vrouwen veranderen door het moederschap. Sommigen verliezen hierdoor hun interesse in hun partner, anderen zien deze enkel nog als een vader. Veel dames zeggen dat ze geen volwassen gesprek meer kunnen voeren met hun partner en dat de intimiteit is verdwenen.

Verlies jezelf nooit in de rol van moeder, blijf ook je relatie onderhouden. Als jullie je er allebei goed bij voelen dat alles rond de kinderen draait, praat dan met je partner over jullie visie over opvoeding.

Me-time

Deze fase komt vaak voor na negen tot tien jaar huwelijk. Veel vrouwen vinden enkele dagen zonder hun partner een verademing. Dames beginnen zich te ergeren en maken ruzie over twistpunten als geld en opvoeding.

Om dit op te lossen, kun je best de verwachtingen verlagen. Je zult minder teleurgesteld zijn als je je neerlegt bij de veranderingen die het huwelijk veroorzaakt.

Afstand

Na vijftien jaar huwelijk en wanneer kinderen zelfstandiger worden, beginnen veel vrouwen hun carrière weer op te bouwen. In deze fase is de kans op een affaire groot. Zes op de tien vrouwen plegen overspel op een bepaald punt in hun relatie en de meeste affaires spelen zich af op de werkvloer.

Dit is voor dames een manier om zich opnieuw een vrouw in plaats van moeder te voelen. Hun minnaar kan hen bevredigen, iets waar hun man niet langer in slaagt. Haar nieuwe geliefde is vaak compleet anders dan haar echtgenoot.

Vrouwen die intimiteit in hun relatie missen, moeten moeite doen om meer tijd met hun partner door te brengen.

Midlifecrisis

Een affaire die in de vorige fase begon, kan tijdens de midlifecrisis tot een scheiding leiden. Velen vragen zich af wat ze uit hun huwelijk halen. Deze vrouwen verdienen zelf geld en hun kinderen zijn niet meer zo afhankelijk, ze voelen zich dus zelfzekerder over een scheiding.

Een vrouw die niet tevreden is op middelbare leeftijd kiest vaak voor een breuk en voelt zich achteraf beter. Breng alleen een bezoekje aan een therapeut voor je samen naar een professional stapt. Als je echt een breuk overweegt, probeer dan eerst een tijdelijke scheiding.

Evaluatie

Tussen de 15 en 30 jaar huwelijk kun je je leven re-evalueren en ontdekken dat het toch beter is getrouwd te zijn. Het gras blijkt dan toch niet groener te zijn bij je single vriendinnen.

Vraag je bij huwelijksproblemen in deze fase af of je vrijgezelle leeftijdsgenoten je beïnvloeden in het maken van je keuze. Je kunt je huwelijk redden door samen een plan op te stellen voor jullie relatie.

Evenwicht

Na dertig of veertig jaar huwelijk kun je je man niet meer veranderen. Je moet je eigen sterktes en zwakheden aanvaarden, maar ook die van je partner. Nu kunnen ook kleinkinderen het evenwicht verstoren.

Steun je partner als hij tijd nodig heeft om zich aan te passen aan veranderingen als een pensioen of kleinkinderen. Probeer in de eerste plaats beste vrienden te zijn.

Medeleven

Vergevingsgezindheid is erg belangrijk na 40 jaar huwelijk. Veel koppels maken zich nog zorgen over geld.
Zorg ervoor dat je er bent voor elkaar en vang elkaar op. Leef niet te veel in het verleden en laat alle rancunes los.

(Door: Ellen Provoost)

Bron: Daily Mail
 

Gerelateerde artikelen

FemNa40