Ga ontspannen op vakantie

De eerste week van de vakantie wordt vaak gebruikt om de opgebouwde stress los te laten.

Om direct te kunnen ontspannen en te genieten van je welverdiende vakantie, volg dan de volgende stappen.

 

Kom bij van je drukke leven

Je gaat juist op vakantie om even jezelf van het dagelijkse leven los te maken. Je wilt dingen doen die je normaal niet kunt doen, bijzondere dingen beleven, de wereld ontdekken en niet te vergeten; te ontspannen.

Om te ‘ontsnappen’ aan de stress van alledag ga je juist op vakantie, maar kun je in de eerste dagen van je vakantie de opgebouwde spanning van de afgelopen tijd makkelijk meegedragen. Volg onderstaand stappenplan om je vanaf dag één te helpen te ontspannen en te genieten van je vakantie.

Maak een checklist

En checklist is voor iedereen die met een rustig gevoel wil kunnen vertrekken een must. Maak een lijst waarop je alles schrijft wat nog moet gebeuren voordat je weggaat.

Denk hierbij niet alleen aan een inpak checklist. Ook taken die nog moeten gebeuren voor de vakantie (zoals de auto laten nakijken, de hond laten enten, verzekeringen nakijken, noodnummers in je mobiel zetten etc.) kun je het best noteren.

Begin ruim van tevoren met het maken van de checklist en probeer ook zo vroeg mogelijk een aantal taken af te vinken. Door een overzicht te maken van alles wat er nog moet gebeuren, maak je je hoofd leeg.

Je voelt je niet gestrest, je weet namelijk precies wat je allemaal nog moet regelen voordat je de deur uitgaat.

Zorg dat je huis is opgeruimd

Neem de dag voordat je weggaat even de moeite om de boel op te ruimen. Een opgeruimd huis is niet alleen fijn wanneer je na je vakantie thuiskomt, het geeft je ook bij vertrek een rustig gevoel.

Als je een chaos achterlaat, voel je je alleen maar onrustig. Wanneer je even de tijd hebt genomen om de boel op orde te maken, houd je het overzicht en trek je met een opgeruimd gevoel de deur achter je dicht.

Geef je problemen een plaatsje

Vakantie is een geweldige manier om even in een andere realiteit te stappen. Wil je dit gevoel echt ervaren? Zorg dan dat je je problemen niet meeneemt op vakantie. We hebben op soChicken meerdere oefeningen die je helpen meer grip te krijgen op je leven. Gebruik bijvoorbeeld deze oefening om het overzicht terug te krijgen.

Door je problemen los te laten nu je nog thuis bent, kun je ze hier ook achterlaten. Schrijf het van je af en schep orde in je gevoelens. Je kunt alles een plaatsje geven en het makkelijker loslaten.

Laat alles los en neem vakantie

Je hebt alles ingepakt, alle zaken geregeld, je voelt je ontspannen en je hebt zin in je vakantie. Nu is het tijd om de boel los te laten en gewoon weg te gaan.

Blijf je niet constant afvragen of je iets vergeten bent, je kunt bijna overal alles kopen. Misschien ben je iets vergeten, jammer dan. Zo lang je niet gaat kamperen op een desolate plek zal het allemaal wel goed komen. Check of je de essentiële zaken bij je hebt (tickets, sleutels, paspoort etc.) en vertrek.

Laat de boel los en vertrouw erop dat alles goed komt. Je gaat op vakantie!

Neem een notitieboekje mee

Neem voor de zekerheid een notitieboekje mee. Deze kun je zeker de eerste dagen gebruiken om alle zaken die nog boven komen drijven van je af te schrijven. Misschien bedenk je plotseling dat je nog wat dingen moet doen voor je werk of ervaar je vervelende gevoelens en wil je deze van je af schrijven. 

Zodra je merkt dat iets je bezighoudt op een vervelende manier pak je je boekje erbij en schrijf je het van je af. Gebruik je boekje later in de vakantie ook om alle nieuwe inspiraties op te schrijven. De beste ideeën ontstaan wanneer je lekker ontspannen bent! Lees ook Laat Vakantie je Leven Veranderen: 4 Tips.

Alle zaken die je hier opschrijft, kun je later afhandelen. Zodra je weer thuis bent, kun je aan de slag gaan met alles wat je hebt opgeschreven. Voor nu kun je het opschrijven, loslaten en weer genieten van je vakantie.

Werk aan je ademhaling

Voel je ergens in je lichaam nog spanning zitten? Doe dan een vlugge ademhalingsoefening om deze spanning los te laten. Adem een paar keer diep in en uit en voel hoe de spanning bij iedere uitademing wegvloeit uit je lichaam.

Door op de juiste manier te ademen kun je je snel beter voelen en opbouwende spanning loslaten. Je bent ten slotte op vakantie om je te ontspannen! Bekijk ook deze 5 simpele ontspanningsoefeningen.

Geniet bewust van ieder moment

Nu je direct kunt ontspannen van je vakantie, is het tijd om er optimaal van te genieten. Dit doe je door je bewust te zijn van ieder moment. Denk niet aan de toekomst of het verleden. Houd je bezig met het hier en nu. Geniet van je vakantie en leef van dag tot dag.

Wanneer je op vakantie bent kom je vaak in een trager leefritme. Je dagen zijn eenvoudig en je hoeft je maar om weinig dingen druk te maken. Het is dus veel eenvoudiger om te genieten van je leven, omdat het ‘hier en nu’ veel makkelijker te ervaren is. Je wordt ten slotte nauwelijks aangespoord om na te denken over ‘straks’.

Maak hier dus gebruik van. Geniet met volle teugen van ieder moment van je vakantie. Houd je niet constant bezig met de ‘planning’ en met alles wat je morgen wilt gaan doen. Waarom zou je aan dat prachtige witte strand gaan zitten als je met je hoofd al bij morgen bent? Beleef het strand en houd je morgen bezig met morgen.

SoChicken

Foto

 

Gerelateerde artikelen

FemNa40