Waarheid over liefde

Bestaat liefde op het eerste gezicht? Volgens Amerikaanse wetenschappers ontstaat verliefdheid al binnen één seconde. Het schijnt dat je maar 0,2 seconde nodig hebt om te bepalen of hij een potentiële lover voor je is. In deze korte tijd zijn de eerste stoffen in je hersenen al meetbaar die een mogelijke verliefdheid kunnen veroorzaken. De liefde kost iets meer tijd: mannen hebben maar liefst 8.2 seconden nodig om op het eerste gezicht verliefd te worden. Vindt hij je helemaal niks? Dan kijkt hij na 4 seconden al een andere kant op.

De 'Seven Year Itch'?

Is er sprake van sleur in jullie relatie na zeven jaar ? Maak je niet druk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit niet klopt. De eerste scheurtjes zijn pas veel later merkbaar: na tien jaar en elf maanden om precies te zijn. Stellen lijken na tien jaar lief en leed met elkaar gedeeld te hebben, volledig op elkaar uitgekeken. De romantiek is na ruim tien jaar dan ook ver te zoeken.

Liefde geeft pijn & verdriet?

Welnee! Wetenschappers ontdekten dat intense gevoelens van romantische liefde pijn juist kan doen verminderen. Liefde werkt dus helend en kan pijn verzachten, net als morfine. Volgens de onderzoekers werken gepassioneerde gevoelens als een drug. Hierdoor wordt je gemoedstoestand beïnvloed. Maar ook aan deze 'love mood ‘ komt op den duur een einde. Heftige gevoelens van verliefdheid doen zich namelijk vooral in het begin van je relatie voor.

Bestaat ware liefde?

Onderzoekers denken van wel. Ware liefde ontstaat alleen niet na 8.2 seconden, maar pas na 12 maanden. Wetenschappers onderzochten een half jaar lang verschillende stellen en wat bleek? De koppels die hun ware liefde gevonden hadden, waren het langst bij elkaar. Zij ervaren de perfecte balans in hun relatie van passie, intimiteit en loyaliteit. Ook nog na twintig jaar! De onderzoekers maakten daarbij wel onderscheid tussen verschillende relatievormen. Zo is bij een zogenaamde 'romantische liefde' wel sprake van intimiteit en passie maar ontbreekt de loyaliteit.

Maakt liefde Blind?

Liefde maakt blind, zo blijkt uit onderzoek. Als je eenmaal tot over je oren verliefd bent, lijkt er geen weg meer terug. Het kost je misschien weinig moeite om de 'slechte' eigenschappen van het vriendje van je beste vriendin op te noemen. Maar dat je nieuwe lover af en toe behoorlijk bezitterig is en jaloers gedrag vertoont, dát zie jij volledig over het hoofd. Logisch, vinden wetenschappers. Door onze verliefde gevoelens schakelen we de 'criticus is onszelf' tijdelijk uit en zijn we blind voor de negatieve eigenschappen van de ander die we op dat moment zó leuk vinden.

Bron: Mail Online

FemNa40