En nu IK

Je wilt graag dat het goed gaat met de mensen om je heen: je partner, je kinderen, familie, vrienden. Je bent hulpvaardig en staat altijd klaar om anderen te helpen.

Het zit niet in je aard om 'nee' te zeggen als anderen je om hulp vragen, want het zit zo in je systeem om altijd 'ja' te zeggen.

 

Oefening

Als je zometeen klaar bent met het lezen van dit blog, zou ik je willen vragen om even een moment voor jezelf te nemen.
Ga rustig op de bank zitten of in een stoel die comfortabel voor je is. Zorg dat je niet gestoord kunt worden en pak beide voeten vast. Adem dan een paar keer diep in en uit. Met elke uitademing laat je spanning en stress van de dag los. Het beste is om je ogen te sluiten, zodat je niet afgeleid wordt door wat er om je heen is. Stel jezelf dan de vraag: 'Kom ik altijd op de eerste plaats'?

Wees heel eerlijk tegenover jezelf. Kijk welke gevoelens en sensaties er door je lijf heen gaan. Observeer die sensaties alleen maar en probeer er geen oordeel over te hebben. Neem even de tijd voor dit proces. Als het antwoord 'ja' is, kan het betekenen dat je keuzes maakt vanuit jezelf. Het kan ook betekenen dat je 'denkt' dat je keuzes maakt vanuit jezelf, maar dat het in werkelijkheid niet zo is. Ik zal uitleggen waarom.

In de eerste plaats zijn wij geconditioneerd om op een bepaalde manier over onszelf te denken. We nemen gedachten en waardes mee vanuit onze opvoeding, cultuur, maatschappij en we hebben in de loop der jaren ook eigen waardes en overtuigingen gecreëerd. Daarom kan het in eerste instantie lijken alsof je weet wat je voelt en toch kan het een geconditioneerde gedachte zijn, een gedachte die eigenlijk voortkomt uit bijvoorbeeld je opvoeding.

Wanneer het antwoord 'nee' is, wat ik eigenlijk wel verwacht, is het zaak dat je gaat leren om jezelf op de eerste plaats te zetten in je leven. Waarom? Daar zijn tal van redenen voor. Allereerst, omdat je bij jezelf moet beginnen om er ècht voor een ander te kunnen zijn. Het is niet voor niets dat er in vliegtuigen wordt aangeraden eerst een zuurstofmasker zelf op te zetten en daarna bij je kind. Dat is om dezelfde reden. Als je dat niet zou doen, zou je er in geval van een calamiteit, ook niet voor je kind kunnen zijn.

Als je niet jezelf op de eerste plaats zet, dreig je jezelf te verliezen. En dat is niet zomaar iets. Wanneer je jezelf verliest, heeft dat veel negatieve consequenties, van angstgevoelens tot het niet aan kunnen trekken van de juiste relaties (vriendschappen, partners), tot het niet meer weten wie je bent. Je krijgt last van stress en door het sluimeren van stress kun je fysieke of emotionele problemen krijgen.

Wanneer je jezelf niet op de eerste plaats zet, doe je altijd dingen om de ander een plezier te doen en daarmee cijfer je jezelf structureel weg. Het is alsof je tegen jezelf zegt dat jij niet belangrijk bent. Dat geeft je een onbevredigend, eenzaam en leeg gevoel van binnen.

Kortom, alle reden om vanaf nu te kiezen voor jezelf. Zeg nu hardop: 'En nu IK'! Ik weet zeker dat dat al oplucht.


FemNa40