Moestuin-mania

Als je maar lang genoeg wacht, wordt alles weer hip. Dit is de tijd waarin sterrenchefs eigen groenten verbouwen, waarin we weer volgens het seizoen willen eten en waarin duurzaam, lokaal, eco en bio gezellig happy and healthy voort marcheren.

De wederopstanding van de moestuin kon natuurlijk niet uitblijven. Moestuinen zijn hot. Helemaal hot.

 

Foodies zaaien en oogsten dat het een lieve lust is en Instagram puilt uit van de 'homegrown' broccoli.
De tuindersverenigingen weten niet wat ze meemaken... Volkstuin? Wachtlijst! En natuurlijk schieten imiddels de creatieve groene-vingers-spin-offs de grond uit. Windowfarming en de vierkantemetertuin; nu kan echt iedereen wroeten.

Spinazie wassen

Ik weet beschamend weinig over groenten, maar echt nog veel minder over groenten kwéken. Het ideale moment om 'tussen de gangen door' te introduceren. Dit nieuwe vraag-en-antwoord-item geeft mij de gelegenheid om ook de horeca-, food- en wijnthema's, waar ik zelf niets van weet, hier op de site te kunnen belichten.

Mijn eerste hulplijn is Daan Moseman. Waarom Daan? Ooit stond ik naast Daan in de keuken zuchtend en steunend voor dertig couverts spinazie te wassen. Een typisch gevalletje pff-waar-komt-al-dat-zand-toch-vandaan? En terwijl ik door iedereen - terecht natuurlijk - keihard uitgelachen werd, beantwoordde Daan gewoon mijn vraag.

Nog nooit heb ik iemand een hele middag zó enthousiast horen vertellen over groenten, fruit en moestuinieren! Daarom Daan, dus.

Je bent jong en je wilt wat. Waarom wilde je een moestuin?

Die passie is zo'n zeven jaar geleden geboren. Ik ging met mijn moeder en broer naar het tuincentrum en ik mocht daar wat zaden uitkiezen. Zo ben ik begonnen. In de achtertuin, met een paar planten. Later ging ik me er wat meer in verdiepen en ben ik in de tuin van mijn oom verder gegaan met zo'n 80m².

Dat ging hartstikke goed en al snel kozen mijn ouders en ik voor een tuin op een tuincomplex. Het eerste jaar deed ik die 250m² helemaal zelf, terwijl ik nog niet eens zoveel ervaring had. Gelukkig wilde mijn buurman me helpen en nu runnen wij onze moestuin samen.

Stoer! Aan doorzettingsvermogen geen gebrek, dus. Hoeveel tijd besteed je aan je tuin?

Dat valt op dit moment wel mee. Ongeveer drie uur per week. Maar als in maart het tuinseizoen begint, kunnen we wel de hele dag bezig zijn. Zaaien, spitten, mest... zolang dat allemaal gedaan is, heb je er verder niet veel werk aan en is het vooral planten en opeten natuurlijk.

Wat heb je deze maand geoogst?

Aardbeien en rabarber. En verse jonge knoflook. We kweken ieder jaar wel zo'n beetje hetzelfde in de tuin,
maar het ene jaar is het andere niet. Het is heel leerzaam om te zien hoe de oogst per plant, per soort en per jaar zó kan verschillen.

Ik kan me voorstellen dat als je zoveel meer weet van de producten waarmee je kookt,
dat je daar tijdens je opleiding en werk ook wel wat aan hebt. Wat betekent de moestuin voor jou nog meer?

Ik ben het meest trots op het feit dat we van een stukje grond, waar helemaal niets was, een échte moestuin hebben kunnen maken en dat we daar gewoon met zes personen van kunnen eten. De genoegdoening die mijn moestuin me geeft, kan ik niet goed uitleggen. Het is een bepaald gevoel dat ik krijg als ik met m'n handen in de aarde zit en ik zie dat alles goed groeit. Dat maakt me zo blij!

Daarnaast vind ik het superleuk om mensen iets te kunnen leren over planten en het kweken ervan. En dan vooral als ik ze onze groenten meegeef. Of onze aardbeien laat proeven. Als je ziet hoe mensen daarop reageren... geweldig!

Ik word er helemaal enthousiast van! Welk advies heb je nog voor de mensen die hierdoor geïnspireerd raken?

Mijn tip zou zijn: probeer het gewoon. Zet een teentje knoflook in oktober in de grond en in juli oogst je je eerste knoflookbol. Of je haalt de zaden uit een rode paprika, uit pompoen of tomaat. Laat ze drogen en het planten kan beginnen.

Daan is 19 jaar. Hij werkt als leerling in de keuken bij &samhoud places en is bijna klaar met zijn opleiding 'Zelfstandig werkend kok Niveau 3'.

FemNa40