Wereldkankerdag 4 februari

Eén op de drie Nederlanders krijgt in de loop van zijn of haar leven kanker. De confrontatie met een levensbedreigende ziekte maakt veel emoties los en roept veel vragen op.

Of je nu zelf ziek bent, meeleeft met iemand in je omgeving of een dierbare aan kanker hebt verloren: je staat er niet alleen voor. Kanker heb je samen.

 

In Nederland staan op ruim 80 plekken de deuren van inloophuizen en psycho-oncologische centra open voor iedereen die, op welke manier dan ook, met kanker te maken heeft (gehad). Je bent er welkom voor een luisterend oor en ondersteuning bij het verwerken van wat je is overkomen.

Omdat ieder mens andere behoeften heeft, is deze ondersteuning in vele vormen beschikbaar. Je kunt ervaringen delen met mensen die hetzelfde meemaken of ontspannen tijdens een creatieve of sportieve activiteit. Maar ook psychologische begeleiding en hulp bij werkhervatting behoort tot de mogelijkheden.
Op veel plekken is tevens specialistische ondersteuning voor kinderen, jongeren en gezinnen beschikbaar.

Wat heb jíj nodig?

Nieuwsgierig? Je kunt zonder afspraak binnenlopen bij één van de inloophuizen, of vrijblijvend contact opnemen met een psycho-oncologisch centrum om eens kennis te maken.

In de dagen rond Wereldkankerdag worden extra activiteiten en open dagen georganiseerd. Maar ook na 4 februari staan de deuren voor je open!

De doorgeefroos

In de dagen voorafgaand aan Wereldkankerdag delen vrijwilligers door heel Nederland Wereldkankerdag-rozen uit aan voorbijgangers. De Wereldkankerdag-roos symboliseert liefde, kracht, erkenning en respect en is bedoeld om mensen die met kanker geconfronteerd zijn een hart onder de riem te steken.

Mensen die zelf ziek zijn of zijn geweest of die verdriet hebben om een overleden dierbare. De roos kan ook worden gegeven als teken van dank en respect voor mensen die zorgen voor een familielid, vriend of kennis met kanker. 

Wat doe je met de doorgeefroos?

Ben je zelf ziek (geweest) of ben je in je omgeving geconfronteerd met kanker? Dan is de roos voor jou.
We hopen dat je er kracht uit kunt putten en dat je weet dat je er niet alleen voor staat. Wanneer je behoefte hebt aan een arm om je schouder, contact met lotgenoten of begeleiding door een therapeut, neem dan contact op met een inloophuis of psycho-oncologisch centrum en vertel wat je nodig hebt. Je vindt adressen en andere info op www.wereldkankerdag.nl.

FemNa40