Van manuscript naar boek (41) Van blog naar kort verhaal

Alles kan! En alles kan geschreven worden.

Dan is het dus mogelijk om een blog om te bouwen tot een kort verhaal.

En dan moet ik dat ook kunnen. Misschien zijn alle blogs die ik in deze serie schreef niet even geschikt, maar de meeste vast wel.

Daar ga ik mee aan de slag.

 

Onderzoek

Even googelen en je komt van alles tegen over hoe je korte verhalen schrijft en uit welke basiselementen ze bestaan: je begint met een inleiding/introductie, vervolgens een beginnende actie, een opbouwende actie,
een climax, een dalende actie en tot slot een besluit.

Even oefenen, het begin:
Een metershoge houten kubus midden in een weiland, gras dat te lang niet gemaaid is. Zes vierkante tafeltjes met elk twee stoelen en een aantal kubusvormige krukjes. Twaalf vrouwelijke deelnemers, blank, variërend in leeftijd van halverwege de dertig tot net gepensioneerd.

Een ranke schrijfdocente. Een uitzicht dat een vergezicht is, met sloten, een paar bomen vol blad, nog meer weilanden, zwart-witte koeien. Vanuit beide ooghoeken zie je de laatste huizen van het dorpje op het Groningse platteland.

Eind augustus, zaterdagmorgen 10 uur. Hier zullen verhalen worden geschreven naar aanleiding van foto’s. Lugubere verhalen soms. Zoals het mijne.

Bouwstenen

In mijn blogs beschrijf ik vrijwel nooit een setting, ze bevatten meestal geen scenes, geen dialogen en ze gaan altijd over mij, over wat ik zie of ervaar, wat ik ergens van vind of hoe ik mij iets herinner.

Om ze te kunnen verbouwen tot korte verhalen heb ik de volgende bouwstenen nodig: een setting, een dialoog, een tijdsaanduiding wellicht, een spanningsboog en hooguit één scene waarin dit alles is vervat.

Ik zal dat doen zoals ik geleerd heb op de workshop van Sanneke van Hassel, in die kubus op het Groninger platteland. Net als toen neem ik een foto aan de hand waarvan ik het personage beschrijf, dan de setting en tenslotte de tijdsaanduiding, waarna het verhaal bijna als vanzelf ontstaat.

Al mijn blogs had ik al voorzien van een foto, maar ik heb geen flauw idee of ze hiervoor geschikt zijn. Dat zie ik wel per blog. Mijn vierde bundel wordt een verhalenbundel. Hoop ik. 

Ik ben benieuwd.

Gerelateerde artikelen

Leren

Door:

Vraag mij waar ik goed in ben en ik benoem wat beter kan. Dáár ben ik namelijk goed in, in ramp-reflectie.

Lees verder

Mijn boek agenderen

Door:

Yes, het is gelukt. Eens in de twee weken neem ik drie dagen vrij om te schrijven, de andere twee en de tussenliggende week zijn voor het coachen.

Lees verder

FemNa40