Omgekeerde empathie

De zaak omdraaien kan heel nuttig zijn; eens aan de andere kant gaan staan en kijken wat er gebeurt ook.

Doe jij dat weleens? Zou je dat een keer willen proberen wellicht?

 

Oefenen, oefenen, oefenen

Groot, breed en imposant. En hij legt op vrijwel elk woord de nadruk. Daardoor wordt hij als nogal dominant ervaren, vertelt hij. Nu wil hij leren hoe hij op een niet bedreigende manier feedback kan geven aan de mensen die voor hem werken.

Dus gaan we oefenen: recente situatie erbij, wat zeg je normaal? En hoe zou je het vinden als iemand zoiets tegen jou zegt? Dan vallen hem de schellen van de ogen. Nee, dat zou hij niet prettig vinden. Oké, we doen het over.

Hoe zou je het anders kunnen zeggen? En hoe zou jij het vinden als iemand het zó tegen jou zou zeggen?
Nee, ook nog niet prettig. Maar wel beter. We oefenen nog even door. Tot hij de juiste manier vindt en de juiste toon.

Als hij drie weken later terug komt, is zijn tevredenheid alleen maar toegekomen. Het was eerst even lastig geweest, maar het ging hem steeds beter af.  En nu gaat het al bijna vanzelf.

Zelf gedaan

Wat hebben we gedaan? Het was een soort omgekeerde empathie. Dus niet: probeer je in te leven in de ander, maar draai de zaken eens om: hoe voelt het als iemand tegen jou zegt wat jij tegen die ander zegt?

Af en toe krijg ik nog een mailtje van hem waarin hij vertelt dat hij nog vrijwel dagelijks profijt heeft van het geleerde. En het mooiste van alles is dat hij het zelf bedacht heeft en zelf uitgevoerd. Ik heb slechts de juiste vragen gesteld. Mooi vak toch, coach?

En jij?

Hoe staat het bij jou? Draai jij de zaken weleens om, om zodoende de omgekeerde empathie toe te passen? Maar misschien weet jij ook altijd wel wat je moet zeggen en op welke toon. Dat kan natuurlijk, niet iedereen hoeft hetzelfde te leren.

Dit blog is een van de 21 in ‘leuk? ja! tja…’ waar ook Paula’s maandagse Wijsheden van de Week in staan.
Beide leren ze je anders te kijken, vrolijker te denken en daardoor leuker te leven. Het boek is te bestellen in haar webwinkel.

Gerelateerde artikelen

Leren

Door:

Vraag mij waar ik goed in ben en ik benoem wat beter kan. Dáár ben ik namelijk goed in, in ramp-reflectie.

Lees verder

FemNa40