Zonder stress met vakantie

Het hele jaar door of tenminste een aantal maanden achter elkaar, werken en dan eindelijk met vakantie. Vaak is de voorpret leuker dan de vakantie zelf. Hoe dichterbij de vakantietijd komt, hoe groter wordt de stress.

Ineens heb je nog zo veel te doen: Het werk moet af, je moet nog een heleboel kopen, route plannen, inpakken, etc. Als je echter gestresst op reis gaat, kunnen de irritaties snel oplopen en misschien kun je dan helemaal niet genieten van je vakantie.
Dat zou jammer zijn.

 

Daarom onderstaand een aantal tips om uitgerust en goed voorbereid op vakantie te gaan.

Begin op tijd met nee zeggen

Je gaat met vakantie. Dat wil niet zeggen dat je je vooraf uit de naad moet werken. Neem in de weken voor  jouw vakantie geen nieuwe, grote klussen meer aan als je ze niet op tijd kunt afronden. Dat klinkt eng, maar mensen die nee durven zeggen, winnen uiteindelijk meer respect bij hun collega’s, toont een Harvard-onderzoek aan.

Doe alsof je eerder weggaat

Ontspannen vóór vertrek vermindert de kans dat je ziek wordt zodra je rust neemt, een treurig bijeffect van stress. Doe alsof je twee dagen voor de laatste werkdag al weg bent, zodat je de laatste dagen hebt voor opruimen en afronden. Nog beter: neem die laatste dag echt vrij.

Geef jezelf opstarttijd cadeau

Stel op jouw computer een out-of­-office reply in voor de tijd dat je weg bent. Doe jezelf een plezier en zet de datum waarop je toezegt weer e-mails te beantwoorden pas een dag of twee na je thuiskomst. Zo kun je straks net zo ontspannen beginnen als je bent weggegaan.

Maak geen nachtwerk van het inpakken

Veel vertrekstress gaat over de zorg of alles wel in de koffer zit. Maar 'alles bij je hebben' is niet echt belangrijk. Een extra shirtje of een tube tandpasta zijn in ieder stoffig dorpswinkeltje te krijgen. Wél belangrijk: zijn alle paspoorten nog geldig? Heb je belangrijke medicijnen ingepakt? Zorgt er iemand voor de poes en voor de planten?

Laat je werk écht thuis

Coach Joe Robinson, auteur van Work to Live. The guide to getting a life:  'Beslis actief wat je wil thuislaten voordat je inpakt. Dat helpt om in een ontspannen geestestoestand te komen. De mobiele telefoon, laptop, de inlogcode van je werkmail, prestatiedrang, werkstress, gedachten aan de baas, maak je hoofd leeg en vergeet ze voor de duur van de vakantie. Die zorgen kunnen heus wel drie weken zonder jou'.

Deze en nog meer vakantietips zijn te vinden op: www.psychologiemagazine.nl

 

 

 

Gerelateerde artikelen

FemNa40