Is veranderen makkelijk?

Hoe kom je af van ingesleten gewoonten? Veranderen is niet makkelijk, maar wel mogelijk. Daar zijn de meningen over verdeeld.

 

Het Mutsenparadijs

Wat wil je veranderen, hoe wil je veranderen, waarom wil je veranderen of voor wie wil je veranderen? Dat zijn allemaal vragen die hiermee samen hangen en stuk voor stuk belangrijke issues. De laatste tijd zijn er tal van artikelen in de krant die doen suggereren dat vrouwen moeten veranderen. Marianne Zwagerman vindt vrouwen mutsen in haar boek 'Het Mutsenparadijs' (Een webshop beginnen is geen carrière) en Minister Bijsterveld stelt in De Volkskrant van 30 november 2011 dat ouders meer bij school betrokken moeten zijn en desnoods minder moeten werken. Daarnaast moet je tegenwoordig ook nog mantelzorger zijn van je ouders, vrijwilliger zijn bij de sportvereniging van je zoon of dochter en volgens Ciska Dresselhuys en Heleen Mees economisch zelfstandig.

Hoe kan dat allemaal?

In 1956 was er nog een wet in Nederland dat vrouwen verbood om buitenshuis te werken en anno 2011 werkt driekwart van de vrouwen in deeltijd. Dit is in ruim 50 jaar een enorme cultuuromslag en het is dan ook niet verwonderlijk dat vrouwen op zoek zijn naar verschillende rolmodellen. De tijd leert ons dat veranderen tijd kost. En zolang er nog mannelijke werkgevers zijn die niet aan hun mannelijke sollicitant vragen hoe de thuissituatie geregeld is, is dat veranderingsproces nog niet klaar. Er is 75% kans dat de vrouw van die mannelijke werkgever ook werkt en het lijkt er niet op dat die echtgenote de taken 'samen' heeft verdeeld.

Gedrag veranderen

En als we het veranderen nu eens dichter bij jezelf brengen dan stelt Bert Tiggelman dat veranderen gewoon een kwestie is van doen (Dromen, Durven, Doen).  Door je gedrag te veranderen, verander je de omstandigheden en komt de wil om te veranderen ook. Hij zegt bijvoorbeeld dat je heel hard op de bank kan zitten 'willen' om te stoppen met roken, maar dan verandert er niets. Pas als je bijvoorbeeld gaat sporten of gezonder gaat eten, dan verander je het onbewust automatische gedrag en lukt het je wellicht om te stoppen met roken.

Organisatie wil veranderen

Als organisaties iets willen veranderen, dan komt er ook een heleboel bij kijken. Het begint bij de directie. Is de directie gemotiveerd genoeg om daadwerkelijk te veranderen en kan de directie ook goed uitleggen waarom ze een andere koers willen? De directie moet begrijpen dat er altijd weerstand komt en moet daar ook rekening mee houden. Medewerkers moeten het vertrouwen hebben in de directie dat de komende verandering nuttig en nodig is. En vaak gaat het daar al mis. Directieleden onderschatten vaak de weerstand en haken af en medewerkers zien dat weer als een bevestiging van hun voorgevoel dat het 'weer zo’n ideetje is dat niets wordt'.

Of veranderen makkelijk is hangt af van allerlei aspecten. Op veel daarvan kun je invloed uitoefenen. Het succes van een veranderproces hangt samen met de voorbereiding ervan. Goed inventariseren waarom je wilt veranderen, voor wie, hoe en wat je wilt veranderen.

Gerelateerde artikelen

Debiteuren Crediteuren

Door:

De titel doet vermoeden dat het artikel gaat over het saaie onderwerp financiën. Niets is minder waar, want het is een verwijzing naar de populaire serie van Jiskefet uit de jaren 90.

Lees verder

Elke dag post?

Door:

Voor de één een makkie maar de ander ziet er als een berg tegenop. En het kan zelfs zo uit de hand lopen, dat je de post niet meer openmaakt of zelfs ongelezen in de papierbak gooit.

Lees verder

FemNa40