Werk dat bij je past

Als je terugkijkt naar vroeger, dan herinner je je vast nog wel dat je al op jonge leeftijd de keuze moest maken voor een bepaald vakkenpakket. De vraag die toen gesteld werd was heel kort door de bocht: 'Wat wil je ‘later’ worden?' Tja… goede vraag!

Kijk eens om je heen… naar je ouders, broers en zussen, vrienden en vriendinnen. Ga voor jezelf eens na of zij de baan hebben die ze vanuit hun hart ambiëren. Hoogstwaarschijnlijk kun je dan concluderen dat er een aantal mensen bij zijn die niet doen wat ze eigenlijk het liefst zouden willen doen. Zij dromen over een andere baan. Een baan die écht op hun lijf geschreven is. Een baan waar je je kwaliteiten in kwijt kunt.

Maar hoe weet je nou precies wat het werk is dat het beste bij je past? Er zijn veel mensen die werk doen dat ze eigenlijk niet willen doen. Althans niet een ‘leven’ lang. En als er mensen zijn die wel weten wat ze willen, dan rijst de vraag hoe ze dat kunnen bereiken. We houden toch vaak vast aan de baan die we hebben.

Dit kan om verschillende redenen zijn; kostwinner van het gezin, angst voor verandering, goede salariëring en aanvullende secundaire arbeidsvoorwaarden. Je kunt tal van redenen bedenken om te besluiten niet de stap te zetten naar een baan die bij je past. Of je kunt onderstaande stappen doorlopen om in de nabije toekomst wellicht wel de stap te zetten!

Hoe belangrijk is het voor jou om dé baan te vinden die bij je past

Uiteraard is het van belang dat je goed weet wat je wilt en waar je kwaliteiten liggen. Dat zorgt voor een flinke dosis motivatie en energie om ermee aan de slag te gaan.

Dat ‘hoe belangrijk vind je het?’ is eigenlijk wel de belangrijkste reden waarom iemand nog niet de stap heeft gezet naar de baan die hij of zij werkelijk wil uitoefenen. De baan die je hebt biedt een vorm van zekerheid.

Maak er voor jezelf een noodzaak van en zet het bovenaan je prioriteitenlijstje. Je kunt je zelf daarbij afvragen of je het werk dat je nu hebt de komende 10 jaar nog wilt blijven doen. Als het antwoord nee is, dan kun je je afvragen of je bereid bent om je in te zetten voor verandering. Nu maar hopen dat het antwoord ‘ja’ is!

Wat is jouw passie

Ga van tevoren goed na of je er zeker van bent dat het werk dat je wilt gaat doen ook werkelijk bij je past. Ga in gesprek met mensen die je kennen of met mensen die een soortgelijke functie hebben. Het is zonde van de stap als je na een jaar al bent uitgekeken op je nieuwe baan.

Ken je talenten

Als je wat ouder bent ken je jezelf beter en weet je wat je goede en minder goede kwaliteiten zijn. Je kent je talenten, omdat je hier in de jaren dat je je persoonlijk ontwikkeld mee hebt kennisgemaakt.

Passie en talent gaan hand in hand: je bent vaak goed in de dingen die je graag doet.

Misschien kun je voor jezelf eens opschrijven waar je goed in bent. Of je laat het doen door je partner of goede vriendin of vriend. En wat denk je van je ouders?

Kenmerken van een nieuwe baan

Schrijf vervolgens ook de kenmerken eens op van de baan die jij voor ogen hebt. Ligt jouw ambitie in het starten van een eigen onderneming? Of werk je graag op kantoor? 

Wil je alleen werken of ben je graag onder de mensen? Is leidinggeven één van jouw sterke kanten? Of heb jij leiding nodig?
Zijn wisseldiensten een optie voor jou, of werk je liever van 9 tot 5?

Blauwdruk

Nu je een en ander in kaart hebt gebracht, kun je alles samenvoegen en heb je een blauwdruk van je droombaan.
Hoe gedetailleerder je je passie, talenten en bijzonderheden hebt benoemd, hoe duidelijker het voor je is hoe je werk er uit moet komen te zien.

Zoektocht

De voorbereiding kan beginnen. Wellicht is het nodig om nog een extra diploma te behalen of heb je bepaalde vaardigheden nodig voor het goed vervullen van je nieuwe baan.

Dan is de tijd aangebroken om je daar verder in te ontwikkelen. De voorbereiding en het zoeken naar de juiste baan kost tijd. Heb geduld en neem de tijd, want het gaat hier om een investering voor jaren.

Schrijf sollicitatiebrieven als je op zoek bent naar een baan in loondienst. Mocht je een afwijzing krijgen, dan kun je daar weer van leren. Je weet dan waar je op wordt afgewezen.

Mocht dat niet in de brief staan, dan kun je altijd even telefonisch contact opnemen om te vragen wat de exacte reden van de afwijzing is geweest.

Gaat je voorkeur uit naar een eigen bedrijf, dan kun je de voorbereidingen wellicht in de avonduren doen. Op deze manier heb je in ieder geval nog je inkomen uit je vaste baan.

De stap naar je nieuwe baan

Een spannende tijd breekt aan en je gaat de sprong wagen. Het is allemaal heel spannend om iets nieuws te beginnen.
Verwacht ook niet dat je onmiddellijk succesvol bent. Neem de tijd om te leren en leer van je fouten! Zo is het leven.

Dat doen wat je wilt en wat bij je past, is de beste definitie van persoonlijk succes. Inspirerend werk is de basis voor een gelukkig leven!

FemNa40