Van manuscript naar boek (34) - Winnen, hoe doe je dat?

Winnen geeft naamsbekendheid en dat is best handig voor een debuterend schrijver.

Maar wat onderscheidt het winnende verhaal van het niet-winnende?

 

Blij

Mijn manuscript is inmiddels onderweg naar het bureau van de derde uitgever (nee, van nummer twee heb ik nog niets gehoord en het verhaal over nummer één schreef ik eerder). En, jaja, alle drie mijn blogbundels zijn opgenomen in het assortiment van de Drentse bibliotheken. Eentje is er zelfs al uitgeleend. Ik ben blij.

Winnen

Dan mijn inzending voor de Lowlands Schrijfwedstrijd met uitgeverij Nijgh & Van Ditmar: waar zal ik het over hebben en vooral, wat is een goed kort verhaal? En wat doen winnaars wat ik niet doe? Ik lees het winnende en een net-niet-winnend verhaal uit 2014, beide nogal verschillend van elkaar. Dat brengt me niet verder.

Waarom iemand wel of niet wint, vind je misschien ook niet zozeer in de verhalen zelf als wel in de juryrapporten, ontdek ik. Mooie voorbeelden hiervan staan op Limnisa.com, waar Pauline Slot de jurering van een Kortverhaalwedstrijd voor haar rekening neemt.

´Een kort verhaal is een vak apart. Het onderwerp moet zich lenen voor een vertelling die maar een paar bladzijden beslaat. Tegelijk moet daarin een ontwikkeling voelbaar worden'. En ´ze boeien, voeren ons in een paar pagina’s een wereld binnen waarin iets opmerkelijks gebeurt'.

Over de eerste prijs: ´geestig, prachtig geobserveerd’, bij de tweede prijs spelen ´taal en sfeer de hoofdrol´ en over de derde prijs staat er: ´zorgvuldige zinnen en heel beheerst in de vertelling'. Zo, ik weet wat me te doen staat, net zo fraai schrijven dus. Ik wil winnen namelijk.

Zelfvoldaan

Op zoek naar ideeën pak ik mijn drie eerder geschreven korte verhalen. O, wat was ik zelfvoldaan toen ik ze afrondde en vlak voor de deadline instuurde. Dat was ik trouwens ook met élke voorgaande versie. Tot ik er de volgende dag opnieuw naar keek en bleek dat het nog beter kon.

Desondanks viel  ik nooit in de prijzen. Van een van deze drie, ‘Zee-kind’, vind ik nog steeds dat het verhaal staat. Ik zal het verfraaien met prachtige volzinnen, schitterende woordcombinaties, verrassende wendingen en met nog wat extra gelaagdheid.

Eens zien of het deze keer gaat lukken. De aanhouder wint namelijk. Zeggen ze.

Gerelateerde artikelen

Leren

Door:

Vraag mij waar ik goed in ben en ik benoem wat beter kan. Dáár ben ik namelijk goed in, in ramp-reflectie.

Lees verder

FemNa40