Zorg en werk beter afstemmen

Minister Lodewijk Asscher vindt dat werk en zorg beter op elkaar afgestemd moet worden en gaat zich daar dan ook voor inzetten.

Stress en een burnout komen teveel voor en laat op deze manier talentvolle werknemers verdwijnen.

De verdeling van taken onder mannen en vrouwen is nog steeds zo ingedeeld, dat de vrouw de meeste zorgtaken op zich neemt.

 

Een full time werkende vrouw wordt nog altijd bedenkelijk gevonden. Woorden van de minister, die hij met actie ondersteunt, door te bekijken of er betere afspraken gemaakt kunnen worden tussen werkgevers, werknemers, overheid en kinderopvang.

Aanpak

De minister gaat de volgende zaken bespreekbaar maken:

  • De schooltijden beter aanpassen aan de werktijden.
  • Flexibelere contracten bij de kinderopvang en meer kwaliteit.
  • Zorgverlof en verlofregelingen beter aanpassen, zodat zorg voor een ander mogelijk wordt.

Verschil van mening

Werkgeversvereniging AWVN denkt hier anders over. In een eigen onderzoek kwam namelijk naar buiten dat zowel de werkgever als de werknemer tevreden waren met de afstemming van arbeid en zorg.

Dit  betrof een percentage van 94%. Zij vinden het dus niet nodig om de wetgeving aan te passen.

Verrassend is het dan ook dat de vakbond CNV in hun onderzoek van afgelopen zomer wél aangaf dat 80% van de mantelzorgers vonden dat zij in de knel komen, omdat zij werk en zorg niet goed kunnen combineren.

In dit onderzoek kwam ook naar voren dat zowel de directie als collega’s geen interesse en inlevingsvermogen hebben in het onderwerp mantelzorg. Een derde gaf zelfs aan dat mantelzorg niet bespreekbaar was bij de werkgever.

De meningen verschillen dus duidelijk tussen werkgevers en werknemers. Het is in ieder geval goed dat minister Lodewijk Asscher deze onderwerpen op de agenda zet, temeer omdat Nederland op sommige gebieden nog een voorbeeld kan nemen aan andere Europese landen, waar dit beter georganiseerd is.

Heb jij hiermee ook ervaring binnen je werkkring? Laat het ons weten door een reactie achter te laten in de comments hieronder.

Bron: dagblad Trouw/Nrc.nl

FemNa40