Behangtrends 2015 (1)

Na wat een tijdperk lijkt waarin glad gestucte muren in wit of natuurlijke tinten thuis de toon zetten, is het nu behang dat floreert.

Letterlijk. Met rijke flora en fauna prints, marmer- en houteffect of grafische lijnen tellen de muren weer mee in het interieur.

 

In plaats van een non-descripte achtergrond, zijn de wanden nu de ultieme backdrop om te laten zien wie jij bent. Hier wordt het verhaal over jouw interieur in een groots gebaar verteld. Wie kiest voor deze selectie dessins verzekert zich ook van een interieur dat helemaal on-trend is.

Wanderlust

Wanderlust staat voor een reislust die verder reikt dan in een warm land op het strand neerploffen. Het is een onverzadigbaar verlangen naar het ontdekken van nieuwe culturen en de verhalen achter producten. Dat kan ver weg, maar ook om de hoek op de rommelmarkt of in het museum.

Dit weerspiegelt zich in het interieur, waarin alles decoratief is en kleuren en stijlen onverschrokken worden gecombineerd. Souvenirs spelen een hoofdrol naast erfstukken, ambacht, bijzonder design en groene planten. Wie decoratief zegt, zegt behang en daarom is een bijzonder patroon op de wand binnen deze woonstijl een must.

Flora & Fauna

Nederlandse ontwerper Edward van Vliet is een bekende naam in de internationale hospitality industrie waarvoor hij hotels inricht en bijzondere concepten ontwikkelt, maar dit fotobehang ontwierp hij voor zichzelf. Met foto’s van palmbladeren, insecten, tropische bloemen en vogels ontwikkelde hij drie variaties op een behang voor BN Wallcoverings.

Dat zorgt voor een tropische oogopslag, maar door de uitgebalanceerde plaatsing van de beelden op de teal- of pistachegroene achtergrond is dat niet druk maar stijlvol. Dit is een ultiem statement behang dat verder weinig nodig heeft. Dat maakt het perfect voor een grote wand in de gang of woonkamer, waarop je telkens iets anders ontdekt en dus niet snel uitgekeken raakt.


Zoffany, collectie Jaipur: behang Peacock Garden

Botanische tuin

Exotisch en eclectisch: dit moet het ultieme Wanderlust-behang zijn! De Indiase botanische tuin werd geschilderd door de Engelse frescokunstenaar Melissa White en is voorzien van pauwen en tempels.

White liet zich inspireren door de Mughal schilderkunst die in de 16de eeuw ontstond uit de versmelting van Perzische en Indiase invloeden en die werd toegepast in miniaturen en prentjes.

Er is nog steeds een klein aantal kunstenaars die miniaturen in deze stijl maakt. Zij bevinden zich in het Indiase Jaipur, wat de reden is dat Zoffany de hele collectie die naam meegaf. Naast Peacock Garden bestaat Jaipur uit nog negen behangpatronen, bekledingsstoffen en borduurwerk om het hele interieur mee aan te kleden.


Graham & Brown, collectie Illusions van Marcel Wanders: behang World Heritage

Cabinet of Curiosities

Dit honinggraad behang wekt de illusie van een betegelde wand, maar wie beter kijkt, ziet dat er van alles te ontdekken valt in dit behang. Schaakstukken, speelkaarten en bolhoeden, maar ook versierde schedels, parapluutjes, kronen en gothic aandoende vogels.

De zeshoekjes fungeren als kleine rariteitenkabinetjes, ontsproten uit het brein van Marcel Wanders. De Britse referenties in dit behang World Heritage zijn geen toeval. Wanders ontwierp een hele collectie voor het Engelse Graham & Brown, een samenwerking waar hij trots op is: 'aangezien we dezelfde passie delen voor behangontwerpen die een statement maken.'


Arte, collectie Galena: behang Picta

Tribal tintje

De brick en terra tinten van dit Galena Picta-behang van Arte hullen de kamer in een warme gloed. De strepen hebben een natuurlijk verloop en het papier is voorzien van een ruw reliëf. Daardoor lijkt de muur opgetrokken te zijn uit klei en waan je je hier in een resort dat zich vlakbij de evenaar bevindt.

Het behang is de perfecte backdrop voor de verzameling tribal art die een beetje gypsetter bij elkaar heeft verzameld. Maskers uit de Kongo, schilden uit Nieuw-Guinea of hoofddecoraties uit Timor hang je aan de wand en combineer je met meubels in donker hout voor een mysterieus en imposant interieur.

De horizontale streep laat de ruimte breder lijken, maar voor wie juist wat hoogte nodig heeft, is het behang ook verticaal te plakken.

Bron: Perscentrum Wonen/Woonmodetrends.nl

Frontpage fot: BN Wallcoverings, Edward van Vliet voor collectie No Limits: v.l.n.r. behang iKebana, Tropical Leaf en Bird

Gerelateerde artikelen

Behangtrends 2015 (2)

Door:

De grote lijnen van je interieur, Houd je het graag net wat neutraler op de muur, maar wil je het interieur wel aankleden, dan kies je voor een structuurbehang met een subtiel grafisch patroon.

Lees verder

FemNa40