Elke dag kerst in huis

Kerst is het overal in huis: er is immers keuze genoeg! Op de winkelvloer en op Pinterest lonken de versieringen en in de bladen schreeuwen de koppen ons toe: It’s the season to decorate!

Die slogan slaat de kersttrend-spijker op zijn kop: versieren doe je niet meer die paar weken rondom kerst, maar de voor- en napret strijk je zo lang mogelijk uit voor een gezellig huis.

 

Waar het heerlijk tafelen is aan een bijzonder gedekte tafel of extra knus in de zithoek met kaarsen, slingers en wintergroen van november tot februari. En kerst is niet langer voorbehouden aan dennenbomen of religieuze referenties, versieren kan in iedere woonstijl.

Van landelijk en klassiek tot hip en urban, voor alle smaken is er volop keuze. I wish it could be Christmas every day, de kerstkraker uit de seventies, wordt zo steeds meer waar!

Het hele huis in kerstsfeer


Links: Accessoires van House Doctor; rechts: textiel en accessoires van H&M Home

 

De kerstboom is niet de enige plek om uit te pakken. Kies meerdere plekken in huis om te decoreren voor een totaalbeleving: denk aan de hal en de trap, een dressoir, bijzettafeltjes of de vensterbank. Hier maak je kleine verzamelingen van versierende elementen.

En dan hebben we het niet over glitter, engelenhaar en ander licht ontvlambaar spul, maar over bijzondere items die met smaak en aandacht bijelkaar zijn gezocht. Aan een tak in een metallic vaasje of pot hang je een paar mooie hangers, de 2.0 versie van de kerstbal, want deze hippe hanger is mooi genoeg om ook na de feestdagen te laten hangen.

Zet er een mooie kaars of waxinelichthouder bij, een (ingelijste) kerstkaart en combineer in een schaaltje een bijzondere kerstbal met wat dennenappels.

HIP met hoofdletters


Kerstdecoratie en accessoires van Ferm living

 

Grafische lijnen en geometrische colour blocks worden gecombineerd met papier, metalen en hout in de minst traditionele versieringen van het moment. Want wie zegt dat rood- en groentinten een monopolie hebben met kerst?

In Scandinavische interieurs waar pastelkleuren en natureltinten de boventoon voeren, voeg je met de kersthangers van Ferm Living en H&M Home en de slingers van Summer Willl Be Back een feestelijk element toe.

Eclectisch & onconventioneel


Bijenkorf

Return to Sender – HEMA

 

Niks kerststallen en engeltjes, bij de Bijenkorf lopen de onconventionele decoratiethema’s uiteen. Zo is er een onderwaterthema met vissen, schelpen en ballen met studs, een oosters thema in donkerrood met lantaarntjes voor in de boom en een thema vol romantic glamour met een vleugje rock & roll.

De kleuren zachtroze en koper zijn chic met goud en champagne en een tikje decadent met parels, vogels en doodshoofden. Return to Sender gaat voor een vleugje Bollywood met handbeschilderde hangers van papier maché uit India, inclusief glitters.

Een religieus thema is hier ver te zoeken, de kerstdecoratie moet vooral net zo eclectisch zijn als jijzelf!

Doe-het-zelf kerst


Links: IKEA; rechts: Ferm living

 

Het voordeel van die lange aanloop naar kerst? Je hebt ruim de tijd om zelf aan de slag te gaan en om vervolgens optimaal van je zelfgemaakte creaties te genieten. Maak van mooi inpakpapier een adventskalender om samen met de kids af te tellen naar kerstavond.

Beschilder kaarsen met goudverf, maak een slinger van uitgeknipte cirkels die je met de machine aan elkaar naait, ga aan de slag met vilt, maak een krans van kerstballen en pak de cadeaus kunstig in.


Links: IKEA; rechts: HEMA

 

Feest aan tafel


H&M Home

 

Er is geen betere aangelegenheid om in nieuw tafeltextiel te investeren dan voor kerst. En wanneer je dat doet, is het zonde je nieuwe linnen maar twee dagen te gebruiken. Niet voor niks riep IKEA deze winter uit als dé tijd voor visite.

Vul de feestmaand met dinner parties die je de perfecte smoes geven om de gerechten voor je kerstmenu alvast te testen op vrienden en familie.


Links: kerstdecoratie, borden, bestek en tafellinnen van Neptune; rechts: kaarsen van It’s About Romi

 

De tafel dos je naast een basiskleed uit met meerdere lopers, stoffen servetten, servetringen, onderborden en verschillende glazen. De luxe feestsfeer is die extra afwas dubbel en dwars waard. Kaarsen mogen in deze setting natuurlijk niet ontbreken.

Kies voor klassieke dinerkaarsen of ga voor anders met de kaarsen in de vorm van een spar of ster van It’s About Romi, ook weckpotjes gevuld met afwisselend waxinelichtjes en kerssterren zijn leuk.

Kleed de tafel verder aan met bloemen en beeldjes of een mooie presse papier als conversation starter.


Christmas Crackers en kleurplaat van HEMA

 

Het wordt extra feestelijk tafelen wanneer we een bekende kersttraditie van onze westerburen lenen, want als er één volk is dat weet hoe het uit moet pakken met kerst, dan zijn het de Engelsen wel.

Hema verkoopt dit jaar echte Engelse Christmas Crackers: kartonnen kokers ingepakt als grote snoepjes. Iedere gast krijgt er één op zijn bord. Christmas Crackers open je met z’n tweeën en met een ruk. Dat zorgt voor een feestelijke knal en een competitief element, want de cracker breekt nooit precies in het midden.

Degene die aan het langste eind trekt, mag het cadeautje houden en de feestmuts op. Dat is nog eens een goede start van het diner! Tijdens het eten houd je de kleinsten zoet met een gezellige kleurplaat als placemat.

Zo sluiten we het oude jaar af en luiden we het nieuwe jaar in met een feestelijk huis. Was het maar elke dag kerst…

Bron: perscentrumwonen

Gerelateerde artikelen

Kerstdecoratie trends 2014

Door:

Het wordt ons dit jaar niet makkelijk gemaakt als je gaat shoppen voor je kerstdecoraties. Bij het zoeken naar een kerstboom werden we blij verrast door het vele aanbod en de kleuren.

Lees verder

FemNa40