Meubilair kopen

Woonwinkelen voor een fijne bank, mooie eetkamerstoelen of een nieuwe buffetkast is een uitje op zich.

Niet alleen zit je daarna lekkerder of kun je meer opbergen, je huis wordt er ook nog eens mooier van!

Ga je echter onvoorbereid op stap, dan is de kans op een flinke hoofdpijn en grote twijfel groot.

 

Er is zoveel keuze: kies je voor die mooi vormgegeven bank die ‘op zich wel lekker zit’ of kies je die grote plofbank waar je nooit meer uit op wilt staan? Kies je de eetkamerstoelen op praktische of esthetische gronden?

Ga je bij de kast voor extra veel bergruimte of minder groot, maar mooier? Het is belangrijk jezelf dit soort vraagstukken van te voren al voor te leggen. Volg een aantal van onze simpele, maar nuttige tips en ga daarmee goed voorbereid woonwinkelen!

Inspiratie

Doe inspiratie op in magazines en online: wat is er allemaal te verkrijgen? Wat past bij jouw smaak en interieur?
Scheur desnoods stoelen, banken en/of kasten van jouw voorkeur uit en maak per productgroep een moodboard op een A4'tje. Neem deze mee als je woonwinkels gaat bezoeken, zodat je jouw eigenlijke smaak en voorkeuren niet uit het oog verliest.

Budget

Bepaal van tevoren een minimaal en maximaal budget. Hoeveel mag jouw droombank ongeveer kosten? Door dit vooraf te bepalen, verminder je het risico in de winkel overstag te gaan voor een eigenlijk veel te dure bank of je te laten verleiden door een (te) goedkoop bankstel en verminder je het risico op spijt na je aankoop.

Ruimte

Bepaal vooraf waar de bank en/of kast ongeveer moet komen te staan en bepaal aan de hand daarvan wat de afmetingen minimaal en maximaal mogen zijn. Dit om een ‘volgepropt’ huis te voorkomen, waar alles te dicht op elkaar staat omdat de afzonderlijke meubelstukken te groot zijn.

Kijk ook weer uit met te kleine banken of kasten: in een grote woonkamer ziet dit er leeg en niet in ‘balans’ uit. Schat, bij de aankoop van een kast, van tevoren in hoeveel opbergruimte je denkt nodig te hebben/prettig te vinden.

Comfortabel vs. mooi

Bedenk van tevoren wat je belangrijk acht bij een bank en/of stoel. Wil je een diepe zitting of niet? Een hoge rugleuning of niet? Een stoel met of zonder armleuningen?

Wil je jouw bank kunnen transformeren tot ‘loungebank’ met uitklapbaar onderstel voor de benen of heb je voor dat soort momenten liever een ‘eigen’ relaxfauteuil? Wil je een bank gestoffeerd met praktisch leer of een warme mooie stof
(die misschien wordt verpest door de katten)?

Wil je eetkamerstoelen met een dichte structuur (zware poten, hoge en dichte rugleuning) of open structuur voor een ‘lichter en luchtiger’ interieur (slanke poten en open rugleuning, vaak van metaal)?

Met hoeveel personen wil je de bank kunnen delen? Denk over dit soort dingen na voordat je de woonwinkel binnenstapt.
Dit vermindert eindeloze twijfels en discussies.

Trendy vs. tijdloos

Ga je voor een hip nieuw stoeltje in de laatste trendkleur of kies je voor een tijdloze uitvoering in een naturel kleur? Het is natuurlijk verstandiger om voor dat laatste te gaan, immers, deze relatief dure aankopen doe je niet maandelijks en je wil het liefst een aantal jaren van je nieuwe kast, stoel of bank genieten.

Toch is het makkelijk om in de winkel overstag te gaan voor dat aparte, trendy stoeltje of die opvallende stoffering voor de bank. Kies in dat geval voor een bank die eenvoudig is te herstofferen na een aantal jaren, als je toe bent aan een andere kleur.

Val je alleen maar voor deze trendy items? Kies er dan voor het budget iets te verlagen en koop een trendy, maar goedkoper item, dat misschien na twee jaar al vervangen wordt.

Bron: Perscentrum Wonen

FemNa40