Van manuscript naar boek (25) - Ongeduldige perfectionist

Haastige spoed is zelden goed. Hoe vaak heb ik dat al gehoord? Meestal pas als het te laat is natuurlijk.

Verstand komt met de jaren, dat hoor ik ook nog wel eens. Zou dat kloppen?

Nu ik na jaren van gehaaste spoed al van tevoren bedenk dat haast niet handig is?

 

Ongeduldige perfectionist - Hoofdstuk 25

Vorige week was ik voor de derde keer bij Lex Jansen. Hij heeft mijn herschreven manuscript gelezen: ‘Het is krachtiger, bondiger en ik vind het niet meer ongeloofwaardig dat Lysbeth het avontuur met Carlos aangaat'.

Zo, dat heb ik goed gedaan en ik geef mezelf een schouderklopje. Dus nu kan het naar een uitgever. En welke wordt het? Ook Lex weet niet alles. Een grote uitgever kan voordelen hebben, maar een kleine ook.

'Het hangt van teveel factoren af om een eenduidig antwoord te geven, zegt hij. Gelukkig kun je je manuscript best naar meerdere uitgevers tegelijk sturen'. En dat ga ik doen.

O ja

De laatste verbeteringen zijn aangebracht. Ik heb een synopsis geschreven, een presentatie gemaakt over wie ik ben en de twintig beste pagina’s uitgezocht. Tijd om uit te pluizen hoe de verschillende uitgevers een manuscript willen ontvangen.

Ik begin bij De Geus: in geprinte vorm, regelafstand anderhalf, op A4. Kan dat nog vandaag? En meteen realiseer ik me dat er nog een inhoudsopgave in moet, want dat maakt de structuur duidelijker.

O ja en elk hoofdstuk moet op een nieuwe pagina beginnen. En mijn blog moet vanmiddag ook de deur uit. O ja, een losbladig manuscript opsturen is niet handig, het moet ingebonden worden. Ik mag nog een coaching doen vandaag. Adem in, adem uit.

Haastige spoed is zelden goed. O ja. Dit gaat allemaal niet lukken in één dag. Het manuscript moet er verzorgd en uitnodigend uitzien, de eerste indruk blijft namelijk lang hangen. Daar mag ik nog wel wat aandacht aan besteden.

Alweer

Ik wil snel en ik wil het goed, mijn immer terugkerend thema, een ongeduldige perfectionist, twee valkuilen ineen. Daar kan ik later nog eens naar kijken tijdens het wachten op reacties van uitgevers. Eerst mijn manuscript klaarmaken voor verzending. Volgende week dus pas.

Gerelateerde artikelen

FemNa40