Van manuscript naar boek (1) - Ben ik goed genoeg?

Maar liefst acht proeflezers heb ik benaderd.
Acht mensen die straks iets vinden van mij en mijn schrijverij.

Dat heb ik ze gevraagd namelijk, om mijn manuscript te beoordelen.

En ook of ze heel eerlijk willen zijn. Zullen ze me goed genoeg vinden?

 

Ben ik goed genoeg? - Hoofdstuk 1

Licht en lucht 

Zondagochtend. De zon straalt en kleurt de hemel diepdonkerblauw, dreigend zoals alleen de zon dat kan. Ik zit aan de eettafel en maak mijn huiswerk. Huiswerk voor de Masterclass Schrijven van Judith Koelemeijer, georganiseerd door Vrij Nederland en uitgeverij Querido. Het juiste adres om ontdekt te worden. Hoop ik.
Een blog moet het worden, dat huiswerk van mij, over de voltooiing van mijn roman.

Ik worstel met woorden en blik naar buiten, zie omgeploegde akkers tot waar het hoge maïs mijn zicht belemmert, erboven alleen nog die lege dreigende lucht. Ik realiseer me weer dat belemmering mij ruimte biedt, dat begrenzing licht en lucht geeft aan mijn creativiteit en schrijverij. Ik was het even kwijt.

Kaders en structuur

Dus ga ik op zoek naar kaders en structuur. Drie boekjes schreef ik al met elk zo’n twintig columns.
Dit huiswerk wordt het eerste van de twintig blogs die mijn vierde boekje zullen vullen, besluit ik. Rond de 400 woorden per keer over hoe mijn verhaal een echt boek gaat worden.

Nee, ik schrijf niet over de inhoud van mijn roman, maar over hoe een manuscript een boek wordt.
Oké, één tipje dan: het is een met humor geschreven zoektocht naar wie je bent als zekerheden wegvallen. Maar eerst de proeflezers dus.

Kritiek

Zullen ze me goed genoeg vinden? Goed genoeg als schrijver? En hoeveel kritiek kan ik hebben? En ook: wat ga ik doen als ze alle acht zeggen: stop er maar mee, Paula, dit wordt nooit wat? Maar als ik het niet vraag zal ik het niet weten. Of ik hoor het ineens uit onverwachte hoek en onvoorbereid. Dat is zo mogelijk nog pijnlijker dan wanneer ik er om vraag.

Als ik een echt goeie schrijver wil worden moet ik feedback ontvangen op wat ik schrijf. En dat is wat anders dan kritiek op wie ik ben. Ik hoop alleen dat ik dat nog besef op het moment dat de feedback binnenkomt.

Stapels boeken

Ondertussen mijmer ik en droom over stapels boeken onder donkere wolken in de stralende zon. Ik schrijf.
Tot mijn vierde boekje is gevuld. En mijn roman voltooid.

Gerelateerde artikelen

AU!

Door:

Er is iets gebeurd. Iemand heeft iets gezegd, iets gedaan of juist nagelaten en ik voel me gekwetst. Begrijp je dat? Hoe zou jij je voelen als iemand die je dierbaar is zo onzorgvuldig met je omgaat?

Lees verder

FemNa40