Allergieën door exotisch fruit

Allergieën komen steeds vaker voor onder West-Europeanen.

Exotische vruchten als granaatappel, cassave, wasabi en cactusvijgen zorgen voor nieuwe aller-gieën die moeilijk zijn op te sporen.

Kinderen en volwassenen ontwikkelen steeds vaker een overgevoeligheid voor exotische groenten,
fruit en noten. Een bekende allergie is die voor bijvoorbeeld pinda's. Maar mensen verwachten niet dat ze overgevoelig zijn voor exotisch fruit.

 

Allergieën voor deze nieuwe producten in de supermarkt zijn moeilijk aan te tonen, omdat er geen standaard-tests voor bestaan.

Nieuwe testmethode

De zogeheten voedselprovocatie, waarbij mensen het voedsel krijgen waarop ze vermoedelijk heftig reageren,
is soms te gevaarlijk. De Wageningen Universiteit (Huub Savelkoul) werkt daarom  aan een nieuwe testmethode. Daarbij wordt van de patiënt bloed afgenomen, dat wordt vermengd met een extract van het verdachte product. De test waaraan ze in Wageningen werken, stelt wel strenge eisen. Er kan bijvoorbeeld alleen worden gewerkt met vers bloed.

Een allergische reactie, vaak een heftige luchtwegreactie, treedt op door een overreactie van het immuunsysteem op een eiwit. In relatief onbekende voedingsmiddelen kunnen eiwitten voorkomen die nog niet eerder in het lichaam zijn gekomen. Daardoor kan het lichaam dan onverwacht heftig reageren.

Weet jij nog meer exotisch fruit die reacties kunnen opwekken, laat de tips dan achter hieronder in de comments.

FemNa40