Allergisch voor cosmetica?

Het conserveermiddel methylisothiazolinone is een chemische stof dat wordt toegevoegd in gezichts- en zonnecrèmes, shampoo en natte doekjes.

Uit een onderzoek dat gedaan is door artsen,
is gebleken dat steeds meer mensen huidallergieën krijgen van deze crèmes en roepen op tot een onmiddellijk verbod op deze crèmes.

 

Dermatologen hebben aangegeven dat 1 op de 10 patiënten kampen met eczeem of een huidallergie.
Het conserveermiddel (methylisothiazolinon) kort genoemd MI wordt steeds vaker gebruikt in cosmetische producten sinds 2005.

Artsen geven de schuld aan deze chemische stof door de enorme toename van patiënten met huiduitslag, schrale huid, zwelling en eczeem. 

De meeste mensen ondervinden bijna geen klachten na gebruik van cosmetica of andere cosmetische producten. Of iemand overgevoelig wordt, hangt onder andere af van de hoeveelheid waaraan je blootgesteld wordt.

Sommige mensen zijn echter gevoeliger voor bepaalde ingrediënten of bouwen deze gevoeligheid in de loop van de tijd op. Zo kunnen huidbeschadigingen eerder aanleiding geven tot huidreacties tegen dit type allergenen. Dit geldt ook voor MI.

In de meeste gevallen uit de allergische reactie op MI zich in relatief milde klachten, zoals roodheid en jeuk.
In sommige gevallen kan de reactie heftiger zijn, bijvoorbeeld na inademing van isothiazolinonen. Dit is uiteraard voor de persoon in kwestie zeer vervelend.

Daarnaast worden isothiazolinonen in veel producten gebruikt waardoor als er eenmaal een MI-allergie is vastgesteld veel producten vermeden moeten worden. Dit kan door het wijdverspreide gebruik van MI mogelijk lastig zijn.

Epidemie

Dr. John English, een dermatoloog zei: 'Dit is een epidemie waarbij onmiddellijke actie nodig is. Dagelijks zien zij patiënten die allergisch zijn voor deze chemische stof. Patiënten beseffen vaak niet dat het hun cosmetica is die het probleem veroorzaakt en blijven het gebruiken'.

Fabrikanten begonnen MI te gebruiken nadat deze werd goedgekeurd door de Europese Commissie. Op dat moment stelde de Europese Commissie dat MI veilig was. Experts zeggen dat de ware omvang van het probleem pas aan het licht kwam, nadat de producten door miljoenen mensen was gebruikt.

Niet iedereen is allergisch, maar als je wel gevoelig bent, kijk voor je een product aanschaft eerst op de bijsluiter of dit conserveringsmiddel is toegevoegd en koop het dan niet om allergie of eczeem te voorkomen.

Bron

Gerelateerde artikelen

FemNa40