De fik erin!

Het is weer barbecue tijd, dus kan de fik er weer in.

Wil je toch ook op je gezondheid letten, dan zijn er best wel wat tips om gezond en lekker te barbecueën.

 

Groenten

Zorg voor voldoende groenten, bijvoorbeeld courgette, ui, paprika en champignons. Als je deze schoonmaakt, marineert en in een schaal zet bij de barbecue hoef je ze alleen nog te roosteren. Maak een marinade van
5 eetlepels olie, 3 eetlepels citroensap, knoflook gepeld en fijngesneden en wat Provençaalse kruiden. Leg hier de groenten een uur of 2 van tevoren in. Tijdens de barbecue alleen nog op een aluminium ovenschaal, met van die gaatjes erin leggen en 15 minuten roosteren. Niet vergeten af en toe te keren.

Drank

Wat is een barbecue zonder drank. Dat er een wijntje of biertje wordt gedronken, is niet zo erg, maar als je ook op tafel zorgt voor een grote karaf gekoeld met wat citroen fris op smaak gebracht water, is dit lekker verfrissend. Ook kun je denken aan zelfgemaakte ijsthee, met vruchten gezoet. Wat ook heel leuk staat en lekker is: watermeloen squash. Pureer hiervoor een halve watermeloen, vul aan met wat koolzuurhoudend water en het sap van een halve citroen. Dit is voor ongeveer 4 glazen.

Salade 

Altijd lekker, een flinke fruitsalade van vers zomerfruit. Alle combinaties zijn mogelijk. Wat ik heel lekker vind is: ananas, aardbeien, mango, kiwi, zwarte bessen en zure appel. En natuurlijk niet te vergeten een lekkere groene salade, met gedroogde tomaatjes, olijfjes, pijnboompitjes en een lekker dressing.

De dressing kan makkelijk zelfgemaakt worden. Je mengt 4 eetlepels olie met 2 eetlepels (balsamico) azijn,
wat gehakte basilicum en wat zout en peper. Of 150 ml magere yoghurt met 2 eetlepels (wijn) azijn, verse munt, peterselie en wat zwarte peper.

Vlees

Ja en als je dan toch een gezondere barbecue wilt, kies dan voor de magere varianten, bijvoorbeeld biefstuk, rosbief, varkenshaas, kipfilet, kalkoenfilet en natuurlijk vis. Maak zelf lekkere hamburgers van mager runder-gehakt. Maak van de vis pakketjes met een fijngesneden uitje op een stukje folie, visfiletje erop leggen, bedruppelen met wat olijfolie, kruiden zoals peper en zout en dille erover, dan 10 minuten op de barbecue en klaar is je visje.

Fijne gezonde barbecue! ehvoedingsadvies.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40