10 tips om af te vallen!

Niets nieuws, ieder pondje gaat door... We weten het allemaal: om af te vallen, moeten we minder vet, minder suiker en minder vlees eten.

Maar meer fruit en groenten en bovendien mogen we tussendoor niet snacken. Het is duidelijk gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Blijven je inspanningen zonder resultaat?
Verander eens van tactiek en wijzig je voedings-gewoonten.

 

1. Breng de groenten op smaak

Meer groenten eten betekent niet noodzakelijk dat je ze in water moet koken en zo moet opeten. Je moet ze uiteraard ook niet in de olie of in de boter baden. Je kunt ze stoven, pureren, gratineren, er een slaatje van maken. Je kunt ze ook op smaak brengen met kruiden, balsamico azijn, een knoflook yoghurtsausje, enz.

2. Eenmaal per dag vlees eten is voldoende

Het is echt niet nodig bij elke maaltijd vlees of vis te eten. De aanvoer van dierlijke eiwitten, eenmaal per dag, is voldoende. Eet je bijvoorbeeld 's middags vlees, dan kun je 's avonds een maaltijd samenstellen met groenten, rauwkost of soep, gevolgd door zetmeel of granen (aardappel, volkoren pasta, zilvervliesrijst, tarwe, quinoa, bulgur) die je serveert met veel gevarieerde groenten. De groenten kunnen gekookt, gestoofd of zoals ratatouille van prei, champignons, tomaten, courgette, paprika, de keuze is reuze.

3. Gebruik de juiste vetstoffen

Maak je kasten en koelkast leeg en bewaar alleen olijf-, koolzaad- en notenolie. Deze producten kun je gebruiken voor het klaarmaken en op smaak brengen van de gerechten.

4. Stop met suiker

Suiker zit overal in, beperk de hoeveelheid suiker. Het resultaat zal zichtbaar zijn op de weegschaal, terwijl je de gewoonte aanneemt om het liefst geen, tot in ieder geval minder suiker te eten.

5. Zet geen zoutvaatje op tafel

Het op smaak brengen gebeurt in de keuken, zonder te overdrijven met zout. Aan tafel wordt geen zout meer bijgenomen. Wees ook op je hoede voor producten die veel zout bevatten, zoals koekjes, chips, vleeswaren.

6. Koop alleen wat je nodig hebt

Beperk je tot het strikt noodzakelijke wanneer je boodschappen gaat doen. Stel indien nodig een lijst op en beperk je tot wat erop staat. We hebben allemaal de neiging om onze kar te vullen met verleidelijke,
maar overbodige producten. Houd je aan de lijst, dan vermijd je om in de verleiding te komen, toch maar iets te nemen.

7. Pas op met 'light'

Je toevlucht nemen tot magere zuivelproducten, is een goed idee. Overdrijf er echter niet mee, het is natuurlijk niet de bedoeling dat je twee light toetjes gaat eten in plaats van één gewone yoghurt. Het is niet omdat een product light is dat je de hoeveelheid moet verdubbelen!

8. Durf gewoonten te doorbreken

Wanneer er op vaste momenten gesnoept wordt, is het handig om daar verandering in aan te brengen. Dit lukt vast niet in één keer, maar probeer stapje voor stapje ongezonde gewoonten, te vervangen door gezonde.

9. Drink alleen maar water

Af en toe een glaasje sap (zonder toegevoegde suiker) is geen probleem. Maar vermijd elke suikerhoudende drank. Alle suikerhoudende frisdranken, fruitsapjes zorgen voor heel veel extra calorieën die gemakkelijk te vermijden zijn.

10. Honger jezelf niet uit

Je gelooft het toch zelf niet dat je zich bij het middagmaal zult tevredenstellen met een schaaltje magere yoghurt en een portie fruit. Waarschijnlijk begint het snacken in de namiddag. Hou je het langer vol? Dan is de koelkast `s avonds aan de beurt! Plan je maaltijden op een gezonde basis, met aandacht en je zult zien dat de verleidingen makkelijker te weerstaan zijn.

Met gezonde groet,
Emmy Hallensleben
Gewichts - en voedingsconsulent

Gerelateerde artikelen

‘Groene’ cola

Door:

Afgelopen week heeft Coca-Cola groot uitgepakt: eindelijk is er nu supergezonde cola met een milieuvriendelijke verpakking. Speciaal voor dit product is het concern afgestapt van de vertrouwde kleuren rood met wit.

Lees verder

FemNa40