Eet meer! (2)

Zo... had ik je al aardig wat tips gegeven, geïnspireerd door het boek 'Eet meer' van
Karine Hoenderdos, heb ik er toch nog meer bedacht die je misschien op weg kunnen helpen naar een gezondere leefstijl.

 


Het zijn zomaar wat ideeën die je kunt gebruiken en waar je misschien soms even aan moet wennen of over nadenken of misschien zelfs een (gezonde) gewoonte van gaat maken. En elke stap is er een op weg naar een gezondere jij!

Meten

Meten is weten, in dit geval wegen is weten! Wanneer je voor en tijdens het koken af en toe je weegschaaltje gebruikt, kun je veel beter inschatten hoeveel je nu eigenlijk gebruikt. Soms sta je er toch van te kijken, je wordt er echt bewuster van.

Uit eten

Ben je uit eten en ligt er weer eens een grote lap vlees op je bord. Vergelijk het dan eens met je hand. Dit is natuurlijk niet helemaal precies, maar ga maar eens in een restaurant met je weegschaaltje zitten.

Een stuk vlees ter grootte van je handpalm is een prima uitgangspunt. En dan natuurlijk de voor de hand liggende tips: kies voor gegrild en het liefst vis, zonder sausjes... om er maar even een paar te noemen.

Porties

Al eerder genoemd, we eten steeds meer doordat de verpakkingen en porties groter zijn geworden. Bijvoorbeeld als bij rijst of pasta staat voor 2 à 3 personen, dan kun je ervan uitgaan dat je er met zijn drieën meer dan genoeg aan hebt!

Verdeel zelf grotere verpakkingen in kleine porties. Ben je met 4 personen dan is 1 pond rundvlees prima,
ben je maar samen, verdeel het in 2 delen. Of bereid het en eet die pan niet leeg, maar bewaar of vries een deel in.

Tijd

Ook zo belangrijk, neem lekker de tijd voor je maaltijd. Doe het niet naar binnen proppen, maar proef wat je eet. Eet niet voor de tv. Leg je bestek eens tussendoor neer, luister naar het verhaal van je tafelgenoot.

Kauw rustig en bewust, hierdoor breng je de spijsvertering goed op gang en geniet je ook meer van je eten.

Lunch

Soepje erbij? Maak een lekkere groentensoep, je kunt haast elke groente gebruiken. Groenten fijnsnijden, bouillon met groenten aan de kook brengen en je hebt een lekker extraatje bij je lunch.

Je kunt de soep pureren, maar dat hoeft niet. Om het gezond te houden, zorg je dat je soep niet te zout is.
Maar let op, ook al wil het oog ook wat, groot servies is niet erg handig wanneer je wilt opletten hoeveel je eet.

Hoe groter de kom of het bord, hoe meer erin of op kan. Oké, één uitzondering: voor de salade of de groenten mag je zelfs een hééél groot bord nemen.

Koken

Kook lekker zelf, koken is leuk, lekkerder en gezonder. Je komt minder in gewicht aan en loopt zelfs minder risico op welvaartsziekten zoals diabetes. Restaurant porties zijn vaak heel groot en je bent ook geneigd alles op te eten.

Dus lekker zelf verzinnen wat je wilt eten, een boodschappenlijstje maken (maar doe geen boodschappen als je honger hebt) en lekker aan de kook!

Zo... veel succes met deze tips. Dan maar eten zoals je grootmoeder dus? Nog even een quote van
Prof. Jaap Seidell: 'Nee, overgrootmoeder', zegt Seidell.

'De grootmoeders van de kinderen van nu werden al na de Tweede Wereldoorlog geboren. Zij omarmden als eersten de pakjes en zakjes uit de supermarkt'.

Oeps, Kraft spaghetti met saus, vonden mijn ouders en ik wel erg exotisch lekker.

Met gezonde groet,
Emmy Hallensleben
EHVoedingsadvies

Gerelateerde artikelen

FemNa40