Tips om gezond te eten rond de Kerst

De kerstperiode staat in het teken van gezelligheid met eten, eten en nog eens eten.

We genieten van al dat extra lekkers maar je kunt het ook verantwoord doen door bijvoorbeeld onderstaande tips op te volgen.

 


Zo geniet je van lekker eten en blijf je ook nog eens gezond!

December is de tijd om te genieten. De tweede helft van deze maand draait voor veel mensen maar om één ding: eten.

We weten allemaal dat de traditionele kerstlekkernijen niet bepaald gezond zijn. Chocolade, suiker, veel vlees, vette sauzen en bijzonder veel alcohol.

We willen genieten, maar niet aankomen en bovenal gezond blijven. Met deze 11 tips kun je volop genieten van al dat heerlijke eten en blijf je toch gezond en op gewicht!

Wissel af met balansdagen

Heb je genoten van een heerlijk kerstdiner of ben je je even goed te buiten gegaan op een verjaardag? Las dan een eenvoudige balansdag in.

Een balansdag houdt gewoon in dat je minder eet en je lichaam de kans geeft om de grote hoeveelheid eten te verwerken. Je doel is om op de balansdag minder calorieën binnen te krijgen, zodat je de dag ervoor een beetje compenseert. Enkele tips voor een geslaagde balansdag:

  • Ontbijt licht. Je hebt geen stevig ontbijt nodig als je eigenlijk nog vol zit.
  • Kies voor fruit en groenten. Ontbijt bijvoorbeeld met wat fruit en lunch met een salade.
  • Drink voornamelijk water en groene thee.
  • Zorg dat je geen vette of suikerrijke tussendoortjes eet.
  • Diner licht, bijvoorbeeld met vis of een lekkere soep en probeer je ‘s avonds in te houden.


Je lichaam heeft niet zoveel eten nodig als je de dag ervoor heel veel hebt gegeten. Eet licht en gezond, dan heb je een groot deel van de dag ervoor gecompenseerd en is je lijf weer lekker gekalmeerd.

Sla hapjes af

Je hoeft niet alles te eten wat je neus passeert. Ben je aan het borrelen voor het kerstdiner? Houd het dan rustig en stop jezelf niet vol voordat het diner nog moet beginnen.

Al die kleine hapjes verzadigen snel. En het kerstdiner wordt een stuk minder leuk als je aanschuift met een volle buik. Zorg er dus liever voor dat je een goede trek hebt en sla een aantal hapjes af.

Doe je best om voldoende groente binnen te krijgen

Veel eten is in december geen probleem, maar veel groenten eten is een stuk moeilijker. Kies dus aan tafel niet direct voor brood, vlees, rijst en pasta. Start met groenten. Schep eerst een bord salade op en geniet hiervan. Vervolgens ga je verder met de andere lekkernijen.

Zorg dat je de groenten in ieder geval binnenkrijgt en vul de rest aan met andere lekkere dingen. Als je vol zit dan stop je en heb je waarschijnlijk nog best gezond gegeten!

Kies voor een dagje groen

Je hebt niet iedere dag vlees nodig, zeker niet als je de dag ervoor een halve kalkoen naar binnen hebt gewerkt!

Doe het een dagje zonder vlees en kies in plaats daarvan voor groene groenten. Deze bevatten naast veel eiwitten ook allerlei andere gezonde stoffen, maar dan zonder dierlijke vetten!

Wil je toch graag een stukje vlees eten? Kies dan eens voor een vleesvervanger, er is tegenwoordig voldoende keuze in de supermarkt.

Ontbijt met een groene smoothie

We schreven al eerder over de kracht van groene smoothies. Door je ontbijt te vervangen door een groene smoothie start je de ochtend met een stoot gezonde voedingsstoffen.

Bovendien is een groene smoothie laag in calorieën en geeft het lang een verzadigd gevoel. Door tussen alle vreetfestijnen door rustig je groene smoothies te blijven drinken, zorg je ervoor dat je lichaam niets tekort hoeft te komen.

Wil je weten hoe je zelf groene smoothies kunt bereiden en direct starten met een paar recepten? Lees dan dit artikel.

Gebruik geen snoep als decoratie

Kun je nooit met je handen van al die heerlijke chocolade afblijven? Zet het dan vooral niet op tafel als eetbare decoratie. Sterker nog, haal het liefst helemaal geen kerstsnoep in huis!

Het is nergens voor nodig om de hele dag door te snoepen, puur omdat het bijna Kerst is. Dat is een keuze die je zelf kunt maken. Ook zonder kerstkransjes op tafel kun je een kerstsfeer creëren!

Gebruik fruit als decoratie

Kun je echt geen afscheid nemen van je eetbare decoratie? Zet dan liever een heerlijke fruitschaal neer met makkelijk eetbaar fruit.

Denk aan appels, mandarijnen, druiven en bananen. Leg het fruit (gewassen) in de schaal en plaats de schaal gewoon op de salontafel. Je zult zien dat je ongemerkt veel meer fruit gaat eten! Dat is toch een stuk beter dan chocolade!

Wissel af met een alcoholvrij dagje

In december drinken mensen meer alcohol. Logisch, bij ieder feestje hoort een wijntje. En er worden nogal wat feestjes gegeven in deze periode!

We weten allemaal dat alcohol geen gunstige uitwerking op ons lichaam heeft, maar stoppen met drinken is voor de meeste mensen geen optie. Daar is het veel te gezellig voor en bovendien kunnen een paar wijntjes op zijn tijd niet zo veel kwaad.

Daarom is het slim om in deze periode regelmatig een alcoholvrij dagje in te lassen. Heb je een dag veel wijn op? Drink dan de dag erna even helemaal niets. Dus ook niet dat glaasje wijn bij het diner.

Je lichaam heeft veel tijd nodig om alcohol te verwerken. De verwerking van alcohol vraagt bovendien veel van je organen. Geef je organen een dagje rust. Een kop groene thee is, op een andere manier, ook heel gezellig!

Eet pas als je voelt dat je maag leeg is

Eet pas als je lichaam vraagt om eten, niet omdat er toevallig eten beschikbaar is. Leg je hand op je maag en check of je vorige maaltijd al weg is. Als je maag nog een beetje uitsteekt dan zit er nog eten in. Als je maag plat is dan is hij leeg.

Het duurt een paar uur voordat een maaltijd uit je maag is, dus geef je lichaam die tijd. Als je gaat eten, zorg er dan voor dat je een heel klein beetje hongerig bent. Lees ook Mindful Eten: 4 Tips.

Stop als je vol zit

Lekker eten kan veranderen in je grootste vijand als je steeds maar door blijft eten terwijl je eigenlijk al vol zit.

Het voelt niet fijn om een te volle maag te hebben. Je kunt je misselijk gaan voelen en je kunt allerlei toestanden in je darmen tegemoet zien de komende nacht.

Voel je dat je verzadigd bent? Stop dan met eten. En stop bij voorkeur met lastig verteerbaar voedsel,
zoals vlees. Houd het gewoon voor gezien en besef dat je hebt genoten van het eten. Nog meer genieten heeft waarschijnlijk een lichamelijke prijs.

Het is toch veel fijner om straks heerlijk in slaap te vallen, in plaats van ‘s nachts rond te hangen bij het toilet?

Eet rustig en geniet van je eten

Focus niet op de hoeveelheid eten die je naar binnen kunt werken, maar kies voor kwaliteit. Geniet van de lekkerste gerechten, neem je tijd om van het eten te genieten. Eet rustig en proef de smaak echt.

Als je snel eet, kun je in korte tijd vol zitten zonder dat je eigenlijk echt hebt geproefd wat je hebt gegeten.
En dat is zonde, want dat uitgebreide kerstdiner werk je niet naar binnen om in leven te blijven maar juist om te genieten van de heerlijke smaken.

Laat je dus niet opjagen. Door rustig te eten ervaar je de smaak veel intenser, je bent eerder verzadigd  (je eet dus automatisch minder) en je lichaam kan het eten beter verwerken.

Denk er trouwens aan dat je na een paar wijntjes vaak meer gaat eten zonder dat je het door hebt!

SoChicken

Gerelateerde artikelen

FemNa40