Kerstsnoepgoed zonder suiker

Even de keuken in om iets lekkers te maken voor de kerst. Voor mij heel normaal. Sinds ik geen suiker meer eet, maak ik veel dingen zelf.

Geen suiker eet? Tja, dat zal ik even uitleggen. Ik eet geen suiker en dat heeft zo zijn voordelen,
hierdoor heb ik meer energie en minder pijn.

 

Ik heb fibromyalgie (in de volksmond wekedelenreuma) en sinds ik meegedaan heb aan de Sugarchallenge (maand leven zonder suiker), weet ik hoe positief geen suiker eten is voor mijn lichaam.

Benodigdheden

100 g kokosvet
40 g cacao
1 eetlepel palmsuiker
halve sinaasappel
300 g dadels
een klein handje ongezouten noten naar eigen keus
paar schijven gedroogde sinaasappel
150 g amandelen
2 grote theelepels cacao

Bereiding

Maar goed terug naar het lekkers maken. Vandaag is dat pure chocola: chocoladeballetjes en sinaasappelballetjes. Dat klinkt als een bak werk, maar dat valt echt reuze mee. Ik kies namelijk bewust voor makkelijke recepten die ik al vaker gemaakt heb. Dat scheelt enorm in de kerststress. Bovendien kunnen ze al een paar dagen van tevoren gemaakt worden. Ideaal, tenminste dat vind ik.

In de supermarkt vul ik mijn mandje met noten, cacao, dadels, palmsuiker en een sinaasappel. Ik steek even de weg over naar de toko voor kokosvet. Uit mijn eigen voorraad haal ik wat gedroogde sinaasappel.

Voor de chocola, smelt ik 100 g kokosvet, daar voeg ik 40 g cacao, een eetlepel palmsuiker en het sap van een halve sinaasappel aan toe. Even goed roeren. Dan giet ik het chocolademengsel in vormpjes.

Ik kwam bonbon-vormpjes tegen bij de Action, perfect voor leuk gevormde chocola. Normaal giet ik het in een bakje bekleed met wat bakpapier. Als het stijf is, snijd ik het in brokjes. Gaat prima, ziet er alleen wat minder leuk uit. Vervolgens strooi ik nog wat gehakte noten over de chocola en zet alles in de koelkast. Veel werk! Welnee, binnen tien minuten klaar!

Voor de sinaasappelballen haal ik de keukenmachine voor de dag. Ik mik 150 g dadels, 75 g amandelen en een paar schijven gedroogde sinaasappel in de machine. Even laten draaien tot een plakkerig mengsel ontstaat.

Ik heb vrij droge dadels, dus voeg ik een klein beetje water toe. Je zou als je geen gedroogde sinaasappel hebt hier wat sinaasappelsap voor kunnen gebruiken (2 eetlepels). Van het mengsel dat zo ontstaat, draai ik balletjes, die ik bestrooi met een beetje kaneel.

De machine was ik niet af, is niet nodig. Ik gooi er nu 150 g dadels, 75 g amandelen en twee grote theelepels cacao in. Weer draai ik alles tot het een plakkerig mengsel is. Ook van dit mengsel draai ik balletjes. Alles gaat de koelkast in om op te stijven. Nou ja alles, ik heb natuurlijk wel het één en ander geproefd (haha).

Na een goed half uur werken in de keuken heb ik een voorraad snoep voor de kerst in huis. En niet alleen voor hier thuis, maar ook gelijk voor bij een vriendin. Haar kleinkinderen mogen niet alles eten, maar lusten natuurlijk wel wat lekkers.

Dus stap ik zo op mijn fiets zodat zij haar kleinkinderen blij kan maken. Kortom geslaagde missie in de keuken. O ja, de chocola moet wel bewaard worden in de koelkast, die smelt vrij snel. Kokosvet is namelijk vloeibaar bij een graad of 30, dus je kunt vast zelf wel bedenken wat er bij kamertemperatuur gebeurt.

Rest mij alleen nog iedereen fijne feestdagen te wensen.

Gerelateerde artikelen

‘Groene’ cola

Door:

Afgelopen week heeft Coca-Cola groot uitgepakt: eindelijk is er nu supergezonde cola met een milieuvriendelijke verpakking. Speciaal voor dit product is het concern afgestapt van de vertrouwde kleuren rood met wit.

Lees verder

FemNa40