‘Light’ wat betekent dat eigenlijk?

Er zijn tegenwoordig zoveel light producten, ze zijn niet meer weg te denken uit de supermarkt, maar wat houdt light precies in? Word je er slank van? En zijn ze ook gezond?

 

Wat houdt light in:

De Europese wetgeving stelt aan de claim 'light' en 'verlaagd' dezelfde voorwaarden. Er moet worden vermeld welke eigenschappen en hoeveel minder het levensmiddel light maken, ze moeten minimaal:

  • 30% minder van een bepaalde voedingsstof (energie, vet of suiker) of
  • 10% minder voor vitamine en mineralen of
  • 25% minder voor natrium (zout) bevatten.

Word je slank van light?

De light producten passen in een ‘slanke’ voeding, het probleem is dat er vaak van deze producten meer gegeten word. Omdat het toch minder calorieën bevat, gaat die zak chips leeg en ga je dus eigenlijk nog meer snoepen! Vaak stelt de energiewinst weinig voor en is de suggestie dat het product gezond is zelfs misleidend. En als er dan minder vet in de zak chips zit, hebben ze het om een goede smaak te behouden, suiker toegevoegd.

Gezond?

Zolang er niet meer van gebruikt wordt dan de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) is het geen probleem. Deze hoeveelheden zijn uit voorzorg opgesteld. Bij een normaal consumptiepatroon blijft de hoeveelheid zoetstoffen ruimschoots onder de ADI. Alhoewel bij kinderen die veel light producten gebruiken, een verstoord gevoel van calorieën ontstaat en dit kan leiden tot overgewicht.

Geef kinderen van één tot vier jaar niet meer dan één tot twee glazen light frisdrank, yoghurtdrank of andere light producten. Bij kinderen tussen 4 en 8 jaar geeft 'light' gezoet bij ongeveer drie glazen per dag (0,7 liter) een overschrijding van de ADI. Voor volwassenen geldt een maximum van ongeveer 7 glazen (1,8 liter) per dag.

Zo kan gesteld worden dat iedereen beter gezonde, goed uitgebalanceerde voeding met gewoon genoeg calorieën voor hun dagelijkse activiteiten kunnen nuttigen dan light producten/snacks of maaltijden.

Gerelateerde artikelen

Bah, lust ik niet!

Door:

Is jouw kind een lastige eter, ben je bang dat je kind te weinig eet? Was ik ook altijd bang voor, maar nu weet ik dat het eigenlijk niet nodig is. Oh, wat vond ik dat vroeger vervelend.

Lees verder

FemNa40