Ben jij ondervoed?

Veel vrouwen komen in de overgang terwijl ze al behoorlijk uitgeput zijn. Onze Westerse samenleving vraagt veel van ons en geeft ons doorgaans een behoorlijk portie stress.

 


Stress

Stress in de vorm van drukte, spanning, milieuvervuiling, gebrek aan rust, maar ook van lichamelijke pijn of zorgen. Stress heeft altijd zijn weerslag op ons lichaam want het tast ons immuunsysteem aan.
Veel vrouwen combineren huishouding met werk en een deel van de vrouwen die de overgang naderen hebben daarbij ook nog redelijke jonge kinderen. Ga er maar aan staan!

Naar mijn mening zijn veel vrouwen in de overgang ondervoed. Niet in calorieën maar in voedingstoffen. We hebben ons lichaam, ons voertuig, vaak jarenlang laten lopen op een middelmatige kwaliteit brandstof, waar we het tot ons 40ste wonderwel prima op deden. Onze Westerse voeding is, of we het nu leuk vinden of niet, de laatste tientallen jaren in kwaliteit van voedingswaarde achteruit gegaan. Daarbij eten we doorgaans (te)veel koolhydraten, teveel suikers en te weinig goede vetten en eiwitten, maar we deden het er toch nog goed op. Misschien kregen we een beetje overgewicht, en waren we af en toe toch wel érg moe,  maar alles draaide toch op volle toeren.

Maar opeens, ergens tussen de 40 en 45 jaar, komen de eerste haperingen: stemmingswisselingen, af en toe een beetje depressief, stiekem een paar kilo erbij, slecht slapen, geïrriteerd zijn, vaak onverklaarbaar moe, stijve gewrichten bij het opstaan, vul zo maar aan. Herken je dit? We kunnen de 'schuld' geven aan de overgang maar met al deze verschijnselen geeft je lichaam eigenlijk aan dat je huidige kwaliteit brandstof onvoldoende is. Dat het van nu af aan echt topkwaliteit nodig heeft! Anders zou je voertuig je wel eens onverwachts langs de kant van de weg kunnen laten staan. Midden in de nacht, in de regen, ver van huis. En dat wil je absoluut niet.

Begin er vroeg genoeg aan!

Superfoods of supervoeding zijn natuurlijke voedingsmiddelen zoals bessen, zaden, algen, fruit en dergelijke die van nature een zeer hoge concentratie van vitaminen, mineralen en sporenelementen bevatten. Het zijn voedingsstoffen die ons voertuig als 40+ vrouw heel hard nodig heeft. Ons lichaam moet wennen aan de dalende hormonen en een nieuw evenwicht zien te vinden. De hormoonschommelingen kosten ons vaak al veel energie maar gebrek aan goede voedingsstoffen sloopt ons nog veel meer. Zeker op de lange duur. Ik zeg ook wel: de overgang? Je kunt er niet vroeg genoeg aan beginnen. Met goed voor jezelf zorgen bedoel ik dan.

Superfoods boosten je energie

Superfoods zijn vaak al eeuwen oud en de inheemse bevolkingsgroepen wisten duizenden jaren geleden al dat deze voedingsmiddelen een boost aan energie en uithoudingsvermogen konden geven. Nu weten we inmiddels dat het bommetjes zijn vol met vitaminen en mineralen. Brandstof die we heel hard nodig hebben om ons voertuig in topconditie te houden en vooral ook tempo te kunnen blijven maken. Natuurlijk is en blijft de basis van onze brandstof gezonde voeding. Wat ik hiermee bedoel kun je lezen in mijn gratis e-book 'Eet meer Energie' dat je kunt downloaden op www.energiekevrouwenacademie.nl.

Gerelateerde artikelen

FemNa40