Ontstekingen aan het brein

De afgelopen week was er in de krant te lezen dat chronische vermoeidheid het resultaat zou kunnen zijn van een ontstoken brein.

Dat verband hebben velen nooit gelegd. Ik wil nog een stap verder gaan: ik denk dat ook andere klachten zoals depressie en Alzheimer het resultaat zouden kunnen zijn van ontstekingen aan het brein.

 

Door het verkeerde westerse voedingspatroon raakt ons immuunsysteem gemakkelijk van slag en kunnen we te maken krijgen met ontstekingen in het hele lichaam. We spreken tegenwoordig ook wel van laaggradige ontstekingen. 

Wat is nu een ontsteking?

Dit is meestal een reactie op weefselbeschadiging van buitenaf met als doel het weefsel zo snel mogelijk te herstellen door onder andere de doorbloeding te laten toenemen. Kenmerken zijn: zwelling, roodheid, pijn en warmte. Stoffen uit kapotte cellen kunnen dus een ontsteking veroorzaken, zowel op de aangedane plaats als elders in het lichaam.

Een laaggradige ontsteking is dan geboren. Het immuunsysteem komt dan deels onnodig in actie. Het lichaam wil met een ontsteking ervoor zorgen dat het weefsel zich herstelt, maar als dit proces te ver doorschiet dan kan er juist weefselbeschadiging optreden: de reden dat ontstekingsremmers zo populair zijn.

Wat kunnen we er aan doen

We willen niet dat ons lichaam beschadigd wordt door ontstekingsprocessen, zeker niet bij de hersenen.
Wat kunnen we dan doen om dit proces een halt toe te roepen? Hierop zijn meerdere antwoorden mogelijk. Het belangrijkste is om onze darmen gezond te maken. Een lekkende darm kan ervoor zorgen dat verkeerde stoffen de bloedbaan binnenkomen waardoor het immuunsysteem wordt geactiveerd en ontregeld.

De darm kan verhoogd doorlaatbaar worden door een teveel aan suiker, alcohol, tarwe (gluten), melk (caseïne) of peulvruchten (saponinen en lectinen). Mogen we dit dan nooit meer eten? Natuurlijk wel, alleen we moeten niet overdrijven, iets dat we tegenwoordig wel doen.

Ons voedsel is namelijk niet gebaseerd op groenten, fruit, noten, zaden, knollen, bollen, vlees, vis of eieren,
maar eerder op suiker, brood, melk en soja. Af en toe kan geen kwaad, maar nu is de balans echt zoek.

Verkeerde vetten

Een andere reden voor chronische ontstekingen kan de inname van verkeerde vetten zijn. Maar al te vaak eten we bewerkte omega 6-vetten in de vorm van zonnebloem- of sojaolie. Deze plantaardige producten worden ook aan tal van bewerkte voeding toegevoegd als conserveermiddel. Zelfs de bacteriën houden niet van geraffineerde vetten omdat ze ziekmakend zijn.

Omega 6-vet is het gaspedaal voor ontstekingen en omega 3 juist de rem. We moeten dus weg bij omega 6 (soja, tarwe) en meer omega 3 nemen. Goede bronnen van omega 3 zijn wilde vette vis, lijnzaad, hennepolie, chiazaad, walnoten, grasboter en grasgevoerd vlees.

Astaxanthine

Zoals ik in mijn boek De Supplementenwijzer ook beschrijf, is dat astaxanthine zeer krachtige ontstekingsremmende eigenschappen bezit. Deze rode kleurstof wordt gehaald uit kleine garnaalachtige beestjes. Deze beestjes staan aan het begin van de voedselketen en het risico op vervuiling is daardoor minimaal.

Astaxanthine is een caroteen zoals we ook in worteltjes zien. Deze stof is goed voor de ogen, maar kan ook de bloed-hersenbarrière passeren, waardoor ontstekingen in de hersenen kunnen worden geremd.

Je kunt ook de krillolie zelf slikken, dan heb je een beetje astaxanthine vergezeld van het ontstekingsremmende omega 3. Ik ben daar wel fan van. Veel mensen willen geen omega 3 uit vis omdat deze vervuild kan zijn en het slecht is voor de vissenpopulatie. Wist je dat vissen hun omega 3 gewoon uit algen halen? Je kunt dus ook algenolie slikken met de actieve omega 3 vetzuren EPA en DHA. Hier zit je direct bij de bron, zonder vervuiling. 

Bosvruchten

Je hoeft niet altijd naar pillen te grijpen, ook normale voeding heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Bosvruchten zijn volgens onderzoek krachtige ontstekingsremmers door de antioxidanten. Bosvruchten kun je bij de biologische winkels diepgevroren kopen en verwerken in smoothies of je desserts. Ook curcuma (geelwortel), dat onderdeel is kerrie, werkt sterk ontstekingsremmend.

Verder kan ik ook gember, groene bladgroenten, knoflook, avocado’s en bieten aanraden.

Gezonde groet, Juglen Zwaan aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40