De overgang en afvallen, kan dat?

Veel vrouwen ervaren het letterlijk als een overgang, omdat er zo ontzettend veel verandert. Niet alleen vanbinnen, waar de hele hormoonhuishouding op z’n kop ligt, maar ook vanbuiten.

Als vrouw kom je ineens kilo’s aan, zonder dat je iets in je eetpatroon verandert. Je lichaam verandert van vorm. De taille verdwijnt en rugvet verschijnt.

 

Minder oestrogeen

Je komt aan omdat je hormoonhuishouding verandert. In de overgang maken je eierstokken minder oestrogeen aan. Een hormoon dat zorgt voor een gezonde huid, stevige botten, een goed humeur en een gezond libido.

In je vet wordt ook oestrogeen aangemaakt; je lichaam houdt tijdens de overgang dus meer vet vast om het oestrogeengehalte op peil te houden. Daarnaast vermindert je stofwisseling als je ouder wordt, omdat je spiermassa afneemt. Spiermassa zorgt voor de verbranding van calorieën. Afname van spiermassa zorgt dus voor een lagere stofwisseling en een toename in gewicht.

Gewichtstoename

Vrouwen in de overgang of menopauze komen gemiddeld 6 kg aan. Zelfs vrouwen die altijd hetzelfde eetpatroon hebben gehad, nooit een gewichtsprobleem hebben gehad, ervaren in de overgang ineens dat ze aankomen. Je probeert dan af te vallen, maar het lukt niet. Dus de aanname is: ik ben in de overgang, ik kan nu niet afvallen.

Je kunt absoluut wel afvallen tijdens de overgang. Alleen vraagt het nu een andere inspanning dan die je gewend bent. Je kunt je je voorstellen dat als je aan de ene kant aankomt zonder dat je iets in je voeding hebt verandert,
je dus ook niet afvalt met het dieet dat je normaal volgt. Het vraagt om een andere manier van diëten,
maar onmogelijk is het zeker niet. Je kunt ook afvallen als je in de overgang bent.

Ik werk al 8 jaar met Slinc. en vrouwen in de overgang vallen net zo goed af met dit programma als jonge vrouwen. Het is dus zeker mogelijk, het vraagt gewoon om een andere manier van afvallen dan je gewend bent.

FemNa40