Afvallen? Verban alcohol!

Uit een nieuw onderzoek is gebleken, dat mensen die een dieet volgen, meer dan een kwart van hun wekelijkse calorie inname halen uit de drankjes die ze drinken.

Een enquête, uitgevoerd door de Britse dieetfabrikant FORZA Supplementen, onder 1.000 mensen die wilden afvallen, komt naar voren dat overmatig alcoholgebruik een belangrijke factor is bij mensen die kilo's aankomen tijdens hun dieet.

 

Overdaad schaadt

Al voelt het drinken van een glas wijn of een glas bier als de perfecte manier om te ontspannen na een lange dag op het werk, je denkt dan niet direct aan het aantal calorieën dat het bevat en daar komt dan nog meestal junkfood bij, dat vaak onvermijdelijk volgt na een cafébezoek.

Maar liefst 81% van de respondenten gaf toe dat alcohol hun wilskracht en dieetplannen vernietigde, waarvan meer dan de helft de schuld gaf aan de drank, waardoor ze hongeriger en eerder naar een snackbar deed gaan.

Uit de enquête bleek eveneens dat 42% van hen zich minstens 1x per week laat gaan met het nuttigen van maar liefst 1.000 calorieën aan drank in een avondje uit met vrienden. Ook kwam naar voren dat 34% van hen minstens 3x per week (meestal om te ontspannen) alcohol nuttigt.

Wijn en bier populair

De meest populaire drank voor vrouwen is een groot glas witte wijn (170 calorieën per 250 ml glas) en een glas bier voor mannen (120 calorieën). De meeste mensen zullen twee glazen wijn of glazen bier drinken op een normale weekdag, terwijl het drinken merkbaar verhoogt in het weekend.

Een kwart van de ondervraagden zei dat ze 2x per week overmatig dronken en 15% gaf toe dit wel 3x per week te doen. 

Vrouwen drinken doorgaans drie glazen wijn of een cocktail. Dit komt neer op 600 calorieën, ongeveer een derde van hun dagelijkse calorie- inname van 2,000 calorieën. Voor mannen betekent deze hoeveelheid drank ongeveer 600 calorieën per keer (vijf glazen) en dat is ongeveer een kwart van hun dagelijkse calorie inname van 2.500 calorieën.

Afwijkend voedingspatroon

Dat is de reden dat teveel drinken zo schadelijk is bij het volgen van een dieet, want het doet ons afwijken van onze voedingsplannen en we gebruiken dus meer dan gepland.

Driekwart van ons gaat snacken na een avondje uit, meestal een hamburger (570 calorieën), pizza, 100 gr (285), stuk gebraden kip met vel, 100 gr (165) of een zak chips, 100 gr (544).

Over een week drinken genomen, verbruikt 26% van de dieetvolgers dus meestal al een kwart van hun wekelijkse calorie inname in alcohol alleen.

Onderdrukken van leptine

Managing Director Lee Smith van FORZA Supplementen heeft een wetenschappelijke verklaring voor het feit dat er meer gegeten wordt als we overmatig drinken.

‘Studies tonen aan dat door het drinken van alcohol de honger aangewakkerd wordt door het onderdrukken van leptine, het hormoon dat je hersenen doorgeeft om meer te gaan eten. De remmingen gaan verloren, wat het gemakkelijk maakt om een beslissing te nemen om te gaan snacken.

Een ander schadelijk effect is, dat door het drinken van 2 drankjes de vetverbranding vertraagt met maar liefst 73%. De lever absorbeert de giftige stoffen van alcohol, zodat het lichaam stopt met het verwerken van voedingsstoffen uit voedsel.

Het gevolg is dat het lichaam alcohol omzet in calorieën en zet daardoor de verbranding van calorieën vanuit de voedingstoffen op een laag pitje. Tegen de tijd dat het lichaam toe is aan het verbranden van voedsel calorieën, heeft het de extra calorieën al in vet opgeslagen.'

De sleutel om te slagen met een dieet, is het verbannen van alcohol, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan!

 

FemNa40