Verborgen ingrediënten

Televisieprogramma Brandpunt heeft aandacht besteed aan overdoseringen door multivitaminen. Volgens het programma geven we in Nederland per jaar zo’n 300 miljoen euro uit aan vitaminepillen.

De meeste mensen denken dat voor supplementen het spreekwoord ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ opgaat, maar dat is volgens Brandpunt onzin.

Volgens Brandpunt kun je door supplementen zelfs invalide raken. Hoe zit dit nu precies?

 

Te hoog vitamine B-gehalte

Brandpunt noemde het voorbeeld van de professionele wielrenner Job Vissers. Hij moest door neurologische klachten zijn carrière opgeven. Later bleek dat deze klachten werden veroorzaakt door een absurd hoog vitamine B6-gehalte. Het programma stelde dat supplementen met een hoog gehalte aan B6 de neuronen in ons lichaam kunnen beschadigen, met tintelingen en ondraaglijke pijnen als gevolg. In enkele gevallen zou ook invaliditeit kunnen optreden doordat vitamine B6 het lopen onmogelijk kan maken en mensen hierdoor in een rolstoel terechtkomen.

Zo’n 10 jaar terug bestelde ik mijn supplementen vaak in Amerika. Amerikaanse multi’s hebben vaak belachelijke hoeveelheden B6 in zich. Na drie weken een Amerikaanse multi geslikt te hebben, kreeg ik last van dove en tintelende vingertoppen. Nadien heeft mijn vader het supplement ook getest en hij kreeg steken in zijn tanden. Voor ons reden om het supplement links te laten liggen.

Alle B-vitaminen werken samen

B6 kan klachten geven wanneer de verhouding met de andere B-vitaminen is verstoord. B6 werkt met name samen met B11 en B12. In sommige supplementen zit een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van slechts 600% B11, maar wel 10.000% vitamine B6. Dat is niet aan te raden, want de balans is hier zoek. Daarbij komt dat er vaak de verkeerde vorm van B6 wordt toegepast.

Een inactieve vorm van B6 is pyridoxine en dat kan stapelen in het bloed. Wanneer je kiest voor P5P (pyridoxaal-5-fosfaat), dan zie je dat de B6 vaak wel opgenomen kan worden door de cellen, waardoor het serumgehalte een stuk lager blijft.

Bloedtesten zeggen lang niet alles, omdat wat er in het bloed zit niet altijd in de cellen terechtkomt.
Daarom kan er ook erytrocytair onderzoek gedaan worden om te kijken wat er nu echt in de cellen terechtkomt. Als je eenmaal een te hoge B6-spiegel hebt, dan kan het na stoppen vrij lang duren voordat de waarden weer normaal zijn.

Slechte voedingsgewoonten

Een hoge B6 kan niet alleen komen door suppletie, maar ook door enzymatische problemen in de lever of door het slikken van medicijnen. Het is dus mogelijk dat je een verhoogd B6 hebt zonder dat je dit bijslikt. Soms ligt dan de (stofwisselingsziekte) HPU eraan ten grondslag. Ook slechte voedingsgewoonten kunnen de lever belasten, waardoor de B6 kan toenemen. Mensen die veel drinken, roken, suiker eten of koffie drinken lopen een groter risico.

Natuurlijke vitaminen

Wat is mijn advies? Kies liever voor een multi met de actieve P5P en overschrijd niet de 25 mg per dag. Zelf ga ik liever voor natuurlijke vitaminen. Deze zijn lager gedoseerd en gaan vergezeld van een uitgebreide matrix van voedingsstoffen die als complex synergetisch werken. De werking van het totaal is dan krachtiger dan de som der delen. Volgens Brian Clement werken natuurlijke vitaminen beter in het lichaam dan de synthetische en is hun werking niet gelijk. Waarschijnlijk heb je van natuurlijke vitaminen ook minder nodig dan bij synthetische het geval is.

B6 uit voeding halen

Je kunt B6 ook gewoon uit je voeding halen. Vitamine B6 vinden we veel in noten, zaden, avocado’s, eieren, kip en vis. Zoals in mijn boek De Supplementenwijzer wordt besproken is vitamine B6 belangrijk voor de aanmaak van hormonen, vetten, bloedcellen, cholesterol en ontgifting van de lever. Zowel een tekort als een teveel is schadelijk. Op zich is dat geen nieuws, want dat geldt ook voor water: zowel te weinig als te veel water kan dodelijk zijn.

Gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

Chemicaliën in tandpasta

Door:

De afgelopen dagen werden we opgeschrikt door het bericht dat er vaak chemicaliën in onze tandpasta zit. Het blijkt dat ook hier xeno-oestrogenen verantwoordelijk voor zijn.

Lees verder

FemNa40