Andere levensstijl kan leiden tot minder ziekte

Afgelopen week stond er online dat Nederland over enkele jaren naar alle waarschijnlijkheid ruim 7 miljoen chronisch zieken zal tellen.

Op dit moment zijn dat er volgens het RIVM 5,3 miljoen. Dat zijn getallen die er niet om liegen.

Wat zou ik graag de massa willen bereiken en vertellen dat een andere levensstijl kan leiden tot minder ziekte.

 

Niet alles is toe te schrijven aan voeding, maar wel een groot gedeelte. Ook je levensstijl is van groot belang.
Het blijkt dat vooral lager opgeleiden te maken hebben met chronische ziekten. Eten deze mensen minder gezond of hebben ze meer stress?

Vanaf je 40ste slaan chronische ziekten toe

De lijst van chronische ziekten wordt aangevoerd door diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, gewrichts-aandoeningen en longproblemen. Mensen zeggen vaak tegen mij dat gezond eten onzin is, want we worden toch ouder? Ik denk dat we wel ouder worden, maar helaas niet in goede gezondheid.

Vanaf ons 40ste slaan de chronische ziekten toe en gaat het tellen hoe we de jaren ervoor hebben geleefd. Als je bijvoorbeeld voor je 40ste voldoende beweging hebt gehad, blijft osteoporose (botontkalking) meestal tot op hoge leeftijd op afstand.

Minder brood en meer Omega 3

Het eerste dat ik zou willen zeggen tegen de Nederlanders is dat we maar beter iets minder brood kunnen eten. We eten nu vaak zes keer per dag een maaltijd gebaseerd op tarwe. Dat is gewoon teveel. De lycemische index van brood is 78, terwijl die van suiker 65 is. Brood laat de bloedsuikerspiegel dus sterker stijgen dan suiker.

Daarnaast zitten er in brood behoorlijk wat omega 6 vetzuren waardoor we eerder met ontstekingen te maken kunnen krijgen. Omega 6 is namelijk het gaspedaal voor ontstekingen, terwijl omega 3 de rem is. We krijgen veel te weinig van de rem binnen.

Omega 3 vinden we vooral in chiazaad, vette vis, grasgevoerd vlees, postelijn, spinazie, lijnzaad en walnoten. Lijnzaadolie raad ik zelf nooit zo snel aan vanwege de hormoonverstorende stoffen die vooral voor mannen niet goed zijn.

Ik ben wel een fan van hennepzaadolie. Deze olie bevat de juiste vetten die ons op celniveau kunnen helen.
We bestaan uit 70 biljoen cellen met een dubbele celwand van vet. Als deze uit goede vetten bestaan dan kunnen de cellen goed ‘ademhalen’ en zuurstof naar binnen trekken en afval eruit werken.

Wanneer cellen niet goed kunnen ademhalen kan er celverstikking optreden met ziekte als gevolg. We eten nu vaak bewerkte vetten zoals margarine of geraffineerde olie, die in mijn ogen echte ziekmakers zijn. Het bewerken van oliën telt tientallen stappen, waardoor bijvoorbeeld olijfolie na bewerking van een gezond en voedzaam product verandert in een ziekmakend voedingsmiddel. Geoxideerd vet is een grote belasting voor het lichaam.

Verander je levenspatroon

Veel chronische ziekten ontstaan niet van maandag op dinsdag, maar zijn het gevolg van een voedingspatroon en een levensstijl die jarenlang uit balans zijn geweest. Het veranderen van je voedingspatroon kan een zeer goede basis leggen, maar ook andere zaken zijn enorm belangrijk. We leven in een zeer stressvolle wereld die om de factor tijd draait.

Ik zou echt meer dingen doen waardoor je de tijd vergeet. Mensen in de blue zones (plekken op de wereld waar mensen oud worden) doen vaak dingen zonder dat ze zich met de tijd bezighouden. Racen tegen de klok zorgt voor stress en stress verlaagt het immuunsysteem. Het immuunsysteem hebben we juist nodig om chronische ziekten op afstand te houden.

Juglen Zwaan / aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

‘Groene’ cola

Door:

Afgelopen week heeft Coca-Cola groot uitgepakt: eindelijk is er nu supergezonde cola met een milieuvriendelijke verpakking. Speciaal voor dit product is het concern afgestapt van de vertrouwde kleuren rood met wit.

Lees verder

Boetedoening

Door:

Ik heb besloten om 10 kg af te vallen en fitter te worden en mijn goddelijke lichaam terug te krijgen na een hardloopwedstrijd, afgelopen augustus in Gurro, Val Cannobina.

Lees verder

FemNa40