Supplementen onzin?

Toen ik de afgelopen zomer op het Hippocrates Health Institute in Amerika was, vertelden ze al snel wat gezonde voeding met je kan doen.

Ze zagen regelmatig dat mensen meldden dat ze door het gezonde eten beter konden zien, ruiken, proeven, maar bovenal denken! Door goed te eten verdwijnt vaak de mentale mist.

 

Ik heb dit ook al vaak in de praktijk gezien. Veel mensen die stoppen met gluten, worden helderder en scherper. Ook het geheugen werkt sneller. Ik sprak laatst Carola van Bemmelen, van de 100% suikervrij boeken.

Ze zei me dat veel mensen helderder worden als ze eenmaal stoppen met suiker. Alcohol is ook zo’n stof die de hersenmist kan laten toenemen. Het heeft dus echt zin om te stoppen met het eten van voeding die het lichaam schaadt in plaats van voedt.

Geoxideerde vetten

De meest onderschatte schadelijke stoffen voor de hersenen zijn denk ik wel de verkeerde vetten. We eten ontzettend veel bewerkte voeding, die stijf staat van de geoxideerde omega 6 vetten. Van omega 6 vetzuren krijgen we over het algemeen al meer dan genoeg binnen, eigenlijk gewoon veel te veel. Onze hersenen vinden teveel omega 6 niet leuk. Onze hersenen zouden ook graag wat goede omega 3 vetten krijgen.

Veel vetten zijn ook nog eens geoxideerd, waardoor het vrije radicalen zijn die het DNA kunnen beschadigen. Vrije radicalen kun je neutraliseren met antioxidanten. We weten dat antioxidanten een positieve invloed hebben op de werking van de bovenkamer.

Waarin vind ik die?

OK, meer omega 3 en meer antioxidanten dus. Maar waar zitten ze dan in? Omega 3 uit plantaardige bron vinden we in chiazaad, lijnzaad, walnoten en groene bladgroenten. Dierlijke bronnen van omega 3 zijn vette vissen zoals haring, makreel en zalm. Kies wel altijd voor wilde vis, want kweekvis bevat juist omega 6 omdat ze graan te eten krijgen.

Wist je trouwens dat kiemen veel omega 3 bevatten? Dit terwijl de granen en zaden waar kiemen uit komen juist veel omega 6 bevatten. Tijdens het ontkiemen gebeurt er iets met de vetzuren. De vetzuren worden gezonder! Als we het over bronnen van antioxidanten hebben, dan komen groenten en fruit hier echt voor in aanmerking.

Boerenkool en pompoen zijn geweldige bronnen hiervoor. Kruiden zoals curcuma en kaneel hebben ook behoorlijk wat antioxidantkracht. De schaal waarin we de antioxidantkracht meten heet ook wel de ORAC-schaal. Een complete lijst van de meest krachtige kruiden vind je hier.

Meer slapen

Maar voeding alleen is niet genoeg voor een slim brein. Het heeft ook uitdaging nodig. Doe dus veel nieuwe dingen en ga uitdagingen aan. Heb gesprekken met de mensen om je heen en kom op nieuwe ideeën. Ook voldoende beweging is erg belangrijk. Als je veel stilzit, wordt de doorbloeding in het brein al gauw minder, met ziekte als gevolg.

Veel mensen weten niet dat de hersenen kunnen beschadigen door een gebrek aan slaap. Tijdens de slaap draaien de hersenen een soort schoonmaakprogramma om zich van de overdag opgebouwde toxines te ontdoen. Meer slapen en je wordt slimmer!

Supplementen onzin?

Ik heb besloten geen supplementen meer openlijk te beoordelen. Ik wil de handel van anderen niet beschadigen. Ik wil wel dat we gezonder worden, daarom raad ik je aan om zelf de fabrikanten te schrijven met de vraag of de vitamines afkomstig zijn uit groenten en fruit of dat ze van een chemieconcern komen.
Bijna altijd is het laatste het geval.

Als elk merk groenten en fruit zou gebruiken als bron voor de vitamines, dan is er op de wereld een tekort aan deze voedingsmiddelen. De meeste fabrikanten liegen en zeggen dat hun supplementen natuurlijk zijn. Bijna nooit zijn ze natuurlijk, maar zijn ze natuuridentiek. Dat is een groot verschil.

Een andere truc is dat ze het natuurlijk noemen omdat het molecuul deels door fermentatie tot stand is gekomen. Ze hebben dan natuurlijke en synthetische stoffen laten fermenteren. Fermenteren is een natuurlijk proces, dat klopt, maar de bouwstoffen en de weg ernaar toe zijn lang niet altijd natuurlijk.

De vraag is overigens of je al die dure supplementen wel nodig hebt. Als je alle granen zou vervangen door groenten, dan kom je makkelijker aan de optimale hoeveelheid van 1 kg groenten en fruit per dag. De enige stoffen waar we vaak een tekort aan hebben, zijn dan vitamine B?12 en vitamine D.

Beide kunnen gemakkelijk gesuppleerd worden en kunnen van een natuurlijke bron zijn. Vitamine B12 kan ontstaan door ferment van bacteriën. Vitamine D halen we vaak uit schapenwolvet, oftewel lanoline.

Gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40