Kunnen we verjongen door goede voeding?

Er is steeds meer belangstelling voor hoe je je gezondheid kunt beïnvloeden door middel van voeding. Magazines, kranten en tv-programma's besteden er veel aandacht aan.

Trendwatchers geven aan dat voeding het medicijn van de toekomst is. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat wat we eten invloed heeft op hoe onze genen zich gedragen.
Deze tak van de wetenschap wordt nutrigenomica genoemd.

 

Dachten we enkele jaren geleden nog dat mensen voor hun gezondheid afhankelijk zijn van de genen die ze van hun ouders en voorouders meekrijgen, tegenwoordig is bekend dat we met levensstijl heel veel invloed uitoefenen op onze genen.

Deze invloed hebben we onder andere door middel van voeding, beweging en ontspanning. Maar ook een sterk, liefdevol sociaal netwerk, waarin we ons gewaardeerd voelen en een belangrijke bijdrage aan leveren, is belangrijk.
Van de ziekten die in onze families voorkomen is bijvoorbeeld nu bekend dat ongeveer 70% van onze levensstijl verantwoordelijk is of deze genen wel of niet geactiveerd worden.

Onderzoek

Inmiddels is er een grote groep dermatologen, voedingsdeskundigen en wetenschappers zoals dr. Nicholas Perricone (The wrinkle cure), David Wolfe (Eating for beauty) en Bruce Lipton (The biology of believe), die onderzoek doen naar de invloed van voeding, emoties en gedachten op de expressie van genen.

Door te eten voor je genen zet je beschermende genen aan en zet je genen uit die een mogelijk negatief effect hebben op je gezondheid. Voeding is volgens de Amerikaanse nutrioneel biochemicus Jeffrey Bland letterlijk informatie voor de genen.

Over de hele wereld bestaan gezondheidsklinieken, die door het inzetten van voeding als medicijn, welvaartsziekten behandelen en vaak ook genezen. Één van de redenen daarvoor is dat de genexpressie positiever wordt met voeding die bij onze genen past.

Dit is goed nieuws voor iedereen die door middel van het aanpassen van de levensstijl het verouderingsproces wil vertragen. Maar wat betekent dit in de praktijk?

Nicholas Perricone, een succesvolle Amerikaanse dermatoloog vertelt zijn klanten dat het eten van alle kleuren van de regenboog het lichaam jong houdt en heelt op celniveau.
Het is aangetoond dat kruiden, die door bepaalde culturen veel gebruikt worden en als medicijn worden gezien, een positieve werking hebben op genexpressie. Voorbeelden van dit soort kruiden zijn Kurkuma, kaneel en kruidnagel.

Verschillende meningen

Er bestaan veel verschillende meningen over wat we zouden moeten eten. Maar ondanks de verschillende benaderingen en visies op voeding staat bij de meeste deskundigen voorop dat het een zo onbewerkt mogelijke, natuurlijke - liefst biologische - voeding moet zijn, met de nadruk op groenten en niet te veel suikers en koolhydraten.

Volgens de Nederlands/Surinaamse trendwatcher Adjiedj Bakas is voeding het medicijn van de toekomst. Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat we een toekomst tegemoet gaan, waarin we niet langer oud en krakkemikkig achter de geraniums verblijven, maar actief en gezond onze oude dag doorbrengen. Net zoals de ouderen in Okinawa, de Hunzavallei, Abchazië en Vilcabamba.

We worden allemaal ouder. De vraag is alleen op welke manier. We hebben met de nutrigenomica, het eten voor de genen, nieuw gereedschap in handen om niet alleen energiek, slank en gezond te leven, maar ook gezond en vitaal van onze oude dag te genieten.

FemNa40