Voedsel veilig bewaren

Weet je eigenlijk wel hoe je bederfelijk voedsel het beste en bij welke temperatuur in de koelkast kunt bewaren?

De temperatuur moet je afstellen op 4°C. De kans op bacteriën is dan kleiner om ziek te worden.

 

Bewaar bederfelijk eten in de koelkast

Bij 4°C in de koelkast groeien bacteriën en schimmels nauwelijks. Het is daarom belangrijk om bederfelijk eten in de koelkast te bewaren. Stel de temperatuur van de koelkast in op 4°C. Bij deze temperatuur bederven producten minder snel en ook ziekteverwekkers groeien nauwelijks.

Als je niet zeker bent van de juiste temperatuur, koop dan een speciale thermometer voor je koelkast. Die is te koop bij huishoudelijke winkels. Bij koelkasten met draaiknoppen met verschillende standen kun je de volgende stelregel aanhouden: Bij een draaiknop met 5 standen zet je de temperatuur op stand 3. Bij een draaiknop met 10 standen zet je de temperatuur op stand 6. 

Haal niet meer uit de koelkast dan je op dat moment nodig hebt

Schenk melk in bekers en zet het pak terug in de koelkast. Leg een aantal plakjes vleeswaren op een schaaltje en zet de rest terug in de koelkast. Na een uur buiten de koelkast is de houdbaarheid namelijk al een dag korter geworden. Doe de koelkast snel weer dicht nadat je er iets uitgehaald hebt.

Veel boodschappen op te bergen? Zet dan de koelkast tijdelijk een standje hoger zodat alles snel weer afkoelt.

Richt je koelkast op de juiste manier in

  • Let op de houdbaarheidsdatum als je de boodschappen opruimt.
  • Zet eten met de kortste houdbaarheid vooraan. Dat is vooral belangrijk bij gekoelde producten, want die bederven sneller.  
  • Zet vlees en vis onder in de koelkast. Dat is de koudste plek, bovendien kunnen er zo geen sappen uit het vlees of de vis op andere producten lekken.  
  • Bewaar groenten in de groentelade. Daar is de temperatuur wat hoger dan in de koelkast en beschadigen de groente niet door de kou.  

Vries je eten op de goede manier in

  • Stel de temperatuur van de vriezer in op ten minste -18 °C. 
  • Doe niet te veel producten tegelijk in de vriezer. 
  • Vries eten in kleine porties in. Dan bevriest het sneller en ontstaat er geen of minder condens of ijs in de vriezer.

Weet wat je moet doen bij een stroomstoring

Als de vriezer door een stroomstoring uitvalt, blijven producten nog zo’n 24 uur bevroren. Zolang ze bevroren zijn, kun je ze opnieuw invriezen. Als de koelkast door een stroomstoring uitvalt, moet je letten op de temperatuur van bederfelijke producten. Wanneer deze producten warmer zijn geworden dan 7 °C, is het verstandig ze meteen te gebruiken.

Boven een temperatuur van ongeveer 15°C is het beter om alle bederfelijke levensmiddelen uit de koelkast weg te gooien.        

Gooi bederfelijke producten weg als de ‘te gebruiken tot’ datum is verlopen

Op producten die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, kip, vis, voorgesneden groente en koelverse maaltijden staat een ‘te gebruiken tot’ datum (TGT). Die datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Tenminste als je het hebt bewaard volgens de informatie op de verpakking.

Door producten met een TGT-datum thuis gelijk in te vriezen, kan de houdbaarheid verlengd worden tot na de TGT-datum. Producten met een ‘ten minste houdbaar tot’ datum (THT), kunnen vaak nog wel gegeten worden tot na deze datum. Kijk, ruik en proef om dit te bepalen.

De houdbaarheidsdatum op de verpakking geldt alleen voor ongeopende verpakkingen. Voor geopende verpakkingen en producten zonder datum, kun je het beste de adviezen op de verpakking volgen,
zoals bijvoorbeeld ‘na openen nog 3 dagen houdbaar’. Bij het ontbreken van deze adviezen kun je de Bewaarwijzer raadplegen.       

Laat producten snel afkoelen

Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product. Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk.

Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.

Ontdooi voedsel in de koelkast of in de magnetron met de ontdooistand

Laat voedsel zoals vlees niet ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of in warm water, maar leg het vlees afgedekt op een bord of in een schaal in de koelkast. Zo voorkom je de uitgroei van ziekmakende bacteriën.

Kleinere stukken vlees kun je ook ontdooien in de magnetron met de ontdooistand. Bereid het vlees dan wel direct na het ontdooien. Grote stukken vlees zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron, omdat de buitenkant al gaar wordt, terwijl de binnenkant nog bevroren is. Spoel na het ontdooien het resterende vleessap weg.

Bewaar restjes op de goede manier

Bewaar restjes maximaal 2 dagen afgedekt in de koelkast. Zo geef je bacteriën geen kans. Gebruik een bakje met deksel of huishoudfolie. Bewaar je kliekjes in de vriezer? Zet als geheugensteuntje de datum op het bakje met kliekjes voordat het de vriezer in gaat.  

Maak je koelkast en vriezer regelmatig schoon

Maak de koelkast minstens 1 keer per maand schoon met een sopje. Droog de koelkast met een schone doek, anders kunnen er weer bacteriën uitgroeien. Ontdooi de vriezer minstens 1 keer per 3 maanden. Kies een moment dat je koelkast of vriezer bijna leeg is. Bewaar het eten zolang in een koeltas of koelbox met een koelelement.

Bron

Foto voorpagina Bron

Gerelateerde artikelen

FemNa40