Zeewier is complexer dan je denkt

Het heeft geen wortel, geen stengel en geen bladeren. Het vormt geen bloemen en ook geen vruchten.

Maar het kan zich wel geslachtelijk én ongeslachtelijk voortplanten. En heeft een heuse seksuele cyclus. Zeewier is complexer dan je denkt.

 

Zeewier is een MACROalg. Algen behoren tot de zogenaamde 'lagere planten', samen met bijvoorbeeld schimmels. Lagere planten hebben geen wortels, stengels of  bladeren, hoewel het er soms wel op lijkt.

Ze hebben geen geleidingsweefsel, zoals vaatbundels, die bij hogere plantsoorten wel aanwezig zijn; bij algen kan iedere cel in z’n eigen onderhoud voorzien, onafhankelijk van de andere cellen in de plant.

Sexuele cyclus

Voortplanting bij zeewier is zeer gevarieerd en verschilt per soort. Er kan sprake zijn van vegetatieve voortplanting, waar een stukje wier losraakt en zich vervolgens ontwikkelt tot een nieuwe plant. Maar er kan ook ongeslachtelijke of geslachtelijke voortplanting plaatsvinden. Er is zelfs sprake van een sexuele cyclus bij zeewier!

Als 'lagere plantenoort' heeft zeewier dus geen wortel noch een stengel of bladeren. Wel heeft zeewier een aanhechtingsorgaan waarmee het zich vasthecht aan een harde ondergrond. Het lichaam van de plant wordt niet stengel maar thallus genoemd.

Groei van algen vindt op maar liefst 3 verschillende manieren plaats: de topcel-, intercalaire- of meristeem groei. Algen variëren van ééncelligen tot planten van meer dan 60 meter lang en ze komen in alle wateren voor.

Een sterke plant

Zeewieren zijn extreem sterk en worden niet snel verstoord door hun omgeving; ze verdragen het continue schokken door de golven, de vaak sterke stroming, de penetrerende stralen van de zon en blootstelling aan de wind bij eb, als de wieren, onbeschermd door water, droog op het land liggen.

Wieren zijn de meest flexibele, veerkrachtige en vruchtbare plantachtigen op aarde; ze overleven op de ruige en turbulente kustlijnen van de meest instabiele omgevingen van onze planeet. En toch leven de meeste wieren slechts één of twee jaar.

Gezond

Op de vele gezondheidsvoordelen van zeewier kom ik in latere blogs terug. Je kunt natuurlijk al wel gewoon kennismaken met (de smaak van) zeewier door het toe te voegen aan je dieet. Neem eens een kant-en-klare
5-zeewieren mix.

Kook het gedroogde wier even zodat het kan re-hydrateren en meng het vervolgens met andere (blad) groenten tot een lekkere en gezonde salade. Mocht je 5-zeewieren mix overhebben dan kun je dit naar smaak mengen met een beetje olie, azijn en knoflook en het pureren tot pesto. Lekker, gezond en weer eens wat anders.

Eet smakelijk!

Gerelateerde artikelen

De kleur van zeewier

Door:

Zeewier wordt ingedeeld in 3 verschillende groepen. De indeling is simpelweg gebaseerd op de kleur van het wier. Waarom zou je moeilijk doen als het makkelijk kan?

Lees verder

FemNa40