6 Februari: Dag van de zeewier

Natuurlijk. Gezond. Duurzaam. Zoutvervanger. Lekker. (Water)Zuivering. Eiwitrijk. Veelzijdig. Energie. Voedzaam. Groen.

Allemaal associaties bij het woord ZEEWIER. Het is tijd dat we op een speciale dag bij deze bijzondere plantengroep stilstaan.

 

Waardevol

Japan, het jaar 702. De keizer realiseert zich hoe waardevol zeewier is en besluit op 6 februari dat Japanse ingezetenen vanaf die dag belasting kunnen betalen met… zeewier! Dat was in Japan zelfs tot in de 18e eeuw mogelijk.

Respect

Met een dergelijk respect voor zeewier is het dus niet gek dat Japan de bakermat werd van de zeewiercultuur. Het betalen van belasting middels zeewier werd afgeschaft, het respect voor wier bleef. En daar is in 1966 gevolg aan gegeven door het invoeren van de jaarlijkse 'Zeewier Dag'. Deze dag wordt, de geschiedenis in acht nemend, gevierd op 6 februari.

Wier uit Nederland

Nederland heeft een lange kustlijn. Veel zee en dus diverse mogelijkheden voor het telen van zeewier. Je kunt met zeewier veel kanten op: boordevol gezonde voedingsstoffen is het uitermate geschikt voor consumptie. Maar zeewier kan ook gebruikt worden bij energie voorziening, als lichaamsverzorging, medicijn of supplement.

De eerste wieren voor consumptie uit Nederlandse wateren zijn inmiddels succesvol geoogst en op de markt gebracht. De ontwikkelingen gaan in rap tempo door, er is veel gaande in de wereld van zeewier en mogelijke toepassingen worden onderzocht.

Het is tijd voor een officiële dag om extra aandacht te besteden aan het fenomeen zeewier. In februari start in Nederland het zeewierseizoen. Langs onze kusten beginnen de zomerwieren te groeien. De eerste winterwieren, zoals wakame, kunnen in deze periode geoogst worden. Daarom starten wij in Nederland een nieuwe traditie en bestempelen ook wij 6 februari als

Dag van het Zeewier.
Kijk op onze facebook pagina voor speciale zeewier-acties!

Prettig weekend en groetjes,
Marieke
Stichting Zeewierwijzer
www.zeewierwijzer.nl

 

 

Gerelateerde artikelen

Bio-LOGISCH

Door:

Het woord zegt het eigenlijk al, bio-LOGISCH. Voedsel, brandstof voor lijf en leven, waarom zou je jezelf niet het beste gunnen? Ik heb al verschillende keren geschreven over eten waarvan is gebleken dat het goed is.

Lees verder

FemNa40