De kleur van zeewier

Zeewier wordt ingedeeld in 3 verschillende groepen. De indeling is simpelweg gebaseerd op de kleur van het wier.

Waarom zou je moeilijk doen als het makkelijk kan?

 

Groen heeft vooral een associatie met fris en vers, met prilheid en natuurlijkheid. Het is ook de kleur van de wieren die je het eerst tegenkomt als je het water ingaat. Denk aan het lekkere malse zeesla. Maar ook rotswier en borstelwier behoren tot deze groep. Groenwieren hebben hetzelfde type bladgroen (chlorofyl b) als landplanten. En daarom worden ze als voorouders van de landplanten beschouwd.

Iets lager op de glooiing groeien de bruinwieren. Wakame, de kombu’s, hijiki en arame om er een paar te noemen.  Bruinwier is de groep wieren met de hoogste concentratie aan jodium. Vooral kombu kan hiervan veel bevatten. Het zijn dankbare wieren om mee te werken in de keuken vanwege de veelzijdigheid. En bruinwier is, mede door de wakame salade bij de Japanse restaurants, al aardig bekend in Nederland.

En ja, wie houdt er nu niet van nori, een ROODwier dat gebruikt wordt om sushi te maken?! Roodwieren groeien het verst van het wateroppervlak, het laagst op de glooiing. Behalve nori behoren ook dulse en Iers Mos tot deze groep. De kans is groot dat je elke dag al Iers Mos binnen krijgt. Het bevat namelijk carrageen, een stabilisator die gebruikt wordt in pudding, sauzen en tandpasta. Kijk maar eens op de lijst met ingrediënten van een product: E-nummers 400-407? Algen!!!

Groen, bruin en rood, de wieren zijn allemaal anders. Wij sluiten ons graag aan bij het advies van het Voedingscentrum:

VARIEER
Dit geldt ook voor zeewier.
EET EENS EEN WIER MET EEN ANDERE KLEUR

Meer informatie over de indeling van wieren, recepten en leuke weetjes vind je op onze site

Gerelateerde artikelen

FemNa40