Oma’s tips! (C+D)

Je hebt tegenwoordig overal wel schoonmaakmiddeltjes voor, maar vaak zitten daar een hoop chemische stoffen in.

Moeten we dat wel gebruiken of is er ook een natuurlijk product dat vroeger heel gangbaar en betaalbaar was, maar waar we nu niet meer aan denken door alle nieuwe en veel duurdere producten die er te koop zijn?

 

Over vlekken zijn al vele boeken volgeschreven. Soms hoor je hier en daar wel eens een tip over het verwijderen van een vlek, die je in geen enkel boek nog bent tegengekomen.

Niemand heeft de wijsheid in pacht, maar van oma kunnen we nog veel leren. Niet alleen levenswijsheid, maar ook praktische huishoudelijke tips.

Om de week kun je een aantal tips lezen en deze week zijn het tips over vlekken met de letters C en D.

Chocolade

 • De eerste manier: verwijder de vlek door eerst met een schone doek met veel koud water te deppen. Hierna in de wasmachine gooien. Dit geldt ook voor 'oude' vlekken.
 • De tweede manier: deppen met flink wat melk (liefst volle) en daarna gewoon in de wasmachine, de vlek is dan weg.
 • De derde manier: het kledingstuk onder de heetwaterkraan houden en de chocolade smelt dan weg.

Citroen

 • Vlekken van citroensap of citroenzuur haal je simpel weg met lauw water: van houtwerk met een sopje en van tapijt met een sopje van groene zeep.
 • Houtwerk dat gelakt is of in de was staat en door de waterbehandeling dof wordt, goed in de was zetten, was laten intrekken, overtollig was wegnemen met keukenpapier en de plek goed nawrijven.

Cola
Colavlekken verdwijnen meestal met een warm sopje. Als dat niet helpt, besprenkel dan de vlek met een paar druppels citroensap, waarna je de stof uitspoelt.

Douchecabine

 • Reinig de douchecabine aan de binnenkant met glansspoelmiddel voor de vaatwasser, goed afspoelen.
 • Pak een lege spuitfles vul die half met azijn en half water en doe er een snufje zout bij. Opspuiten, even in laten werken, daarna spoelen met water en drogen met een zachte doek.
 • Ook wel eens last van weervlekken in de voegen van je douchetegels? Maak een papje van water, chloor en soda.
  Insmeren, even laten trekken en afspoelen. Je badkamer is weer als nieuw.
 • Voor het reinigen van moeilijk bereikbare plekjes, zoals de rubbers en kieren in een douchecabine, doe je heet kraanwater met wat Dettol in een oud waterflesje. Daarmee creëer je een mini-hogedrukreinigertje, waarmee je alle viezigheid zo weg spuit. Op deze manier maak je ook de koelkast, vaatwasser en wasmachine schoon.

Douchegordijn

 • Stoffen douchegordijnen in een emmer met heet water en steradent tabletten leggen en een nacht laten staan. Het wordt wel roze, maar daarna in de witte was en het wordt weer brandschoon.
 • Een vies verkalkt (nylon) douchegordijn een nachtje in een emmer met water en flinke scheut azijn laten weken en dan in lauwwarm wasprogramma in de wasmachine wassen.

Dropvlekken
Dropvlekken zijn moeilijk te verwijderen. Op gladde materialen is warm sop meestal wel afdoende. In andere materialen (textielstoffen) moet je eerst de vaste dropdelen verwijderen. Als zoveel mogelijk drop is weggehaald, probeer je eerst of de overgebleven vlek met warm sop is te verwijderen. Lukt dat niet of niet helemaal, dan behandel je de vlek met natriumperboraat (5%) en als zelfs die behandeling niet genoeg resultaat oplevert, dan behandel je de vlek met gelijke delen ammonia (5%) en waterstofperoxide (3%). Daarna goed spoelen.

Volgende keer andere tips!

 

FemNa40