Vrouw en alcohol

Ik ben een paar dagen geleden weer eens lekker wezen borrelen met mijn vriendin en de volgende dag voelde ik mij toch weer de hele dag lamlendig.

Dit merk ik de laatste tijd vaker. Wat is dat toch met alcohol en vrouwen? 

 


Sinds ik in de overgang ben, merk ik steeds meer dat ik slecht tegen alcohol kan, terwijl ik toch echt niet veel drink en ik al eerder merkte dat ik er niet goed meer tegen kan. Wel vervelend, want soms heb ik gewoon trek in een lekker glas wijn, maar moet het daar dan bij laten, omdat ik aan mezelf merk dat ik al aan het zweven ben.

Gezelligheidsdrinker of verslaafd?

Wanneer weet je nu of je een gezelligheidsdrinker bent of langzamerhand al verslaafd begint te raken? 
Men zegt vaak dat een enkele borrel goed is voor de hart- en bloedvaten, maar teveel drinken daarentegen verhoogt juist de kans op hart- en vaatziekten en het risico op borstkanker.

Niet iedereen kan teveel drank verdragen. Dit verschil is erfelijk. Drinken wordt problematisch bij mannen wanneer zij meer dan 21 glazen per week drinken. Voor vrouwen ligt de grens op 14 glazen per week. Drink je zoveel dan val je al onder de categorie probleemdrinker. Je hebt dan meer kans om verslaafd te raken.

Alcoholisme is een ziekte die gemiddeld één op de tien Nederlanders in de leeftijd van 16 tot 69 jaar treft.
Bij een verslaving ben je lichamelijk verslaafd, maar ook vaak geestelijk. Je krijgt dan ook vaak ontwenningsverschijnselen als trillen, misselijkheid, wordt angstig en slaapt slecht.

Door je geestelijke verslaving ga je steeds meer verlangen naar drank omdat je zonder alcohol je niet meer goed voelt. Ga je steeds meer drinken, dan gaat dit ook ten koste van je gezin, sociaal leven en werk.

Reden om te drinken

Je raakt echter niet zomaar verslaafd aan alcohol. Alcoholisme ontstaat door een extra gevoeligheid en door een juiste aanleiding. Komt het in de familie voor en gebeuren er nare zaken in je leven dan kun je geneigd zijn om meer te gaan drinken.

Bij mannen wordt veel drinken eerder geaccepteerd dan bij vrouwen, die veelal ook vaker thuis alleen drinken. Zo heb je niet in de gaten dat het een probleem wordt. Mijn lichaam geeft tegenwoordig zelf aan dat ik niet meer veel kan drinken en houd daarmee mijn drankgebruik goed in evenwicht.

Het is dus goed je aan de slogan te houden zoals ze in de reclames beweren: Drink met mate!   

Bron: Gezondheidsnet

Gerelateerde artikelen

De slimme beker

Door:

Een team ontwikkelaars heeft een beker ontwikkeld die kan 'zien' wat voor ingrediënten erin zitten. De beker kan onderscheid maken tussen bijvoorbeeld koffie en thee en in sommige gevallen ook het merk herkennen.

Lees verder

FemNa40