De depressiviteit eruit bewegen

Bewegen is het beste medicijn tegen depressiviteit.

Je lichaam weer in actie brengen, contact met je lijf, voelen dat je leeft.

 

Wanneer je depressieve neigingen hebt, al is het de 'winterdip', dan heb je de neiging om stil te vallen, om op de bank te hangen, te slapen en niet veel te doen. Als de egeltjes een soort winterslaap. Maar dat is niet handig.

Zou Captain Jack Sparrow depressief kunnen worden? Hij zegt: "The problem is not the problem.
The problem is your attitude. Do you understand'?

Je attitude, je houding is gedrag en gedrag kun je veranderen. Doe je mee met een experiment?

Experiment

Ga maar eens in een depressieve houding staan en voel dan hoe dat voelt. Letterlijk. Waar rust je hoofd?
Welke kant leun je op? Tot hoe ver haal je adem? Hoe voelen je spieren? Hoe zijn je gedachten? Hoe zijn je emoties? Hoe voel je je?

Schud je los. Ga dan in een actieve houding staan. Loop al deze punten nog eens na. Waar is je hoofd? Hoe sta je? Tot hoever gaat je ademhaling? Hoe voelen je spieren? Wat doen je gedachten? En je emoties? Hoe voel je je?

Captain Jack Sparrow staat op de brug aan het roer, kaarsrecht, neus in de wind en de blik in de verte
Dit is alleen nog maar een houding. Stel je voor dat je er beweging aan toevoegt. Hoe bewegen depressieve mensen? Langzaam, voorzichtig of helemaal niet, toch? Actieve mensen zijn snel, huppelen als kinderen en hebben energie. Ze zijn ook vaak een stuk vrolijker. Dat komt door de beweging.

Als je meer beweegt dan maak je ook endorfine, het ‘gelukshormoon’, aan, krijg je ook meer zuurstof in je bloed en verbetert je stofwisseling. Met het afvoeren van de afvalstoffen komt ook de depressiviteit eruit.

Heb je het geprobeerd? Heb je gevoeld wat de verschillende houdingen met je gevoel doen? Je hoeft natuurlijk niet direct een balletdanseres te worden. Maar ga lekker naar buiten, loop stevig door of huppel en zorg dat je houding rechtop op.

Billen in, rug recht, borst vooruit, schop de vallende blaadjes buiten voor je uit en steek je neus in de wind! Savvie? Ai Captain!

Gerelateerde artikelen

Blijf ademen

Door:

Als je naar het nieuws kijkt, vergaat het lachen je vaak. Maar adem in, adem uit. Het leven lijkt soms wel een grote grap, maar dat is het natuurlijk niet.

Lees verder

FemNa40